Финалистът в ПРОМЯНАТА на NOVA за 2016/2017 фондация „Живот със синдром на Даун” представя последния си видеоклип – „Слънце в яслата”
Възможна ли е успешната адаптация на дете със Синдром на Даун в яслата? Отговор на този въпрос дават Силвена Христова и Красимир Ламбов, създателите на проекта „Живот със Синдром на Даун” в последното си видео – „Слънце в яслата”, част от което бе представено в предаването “Здравей, България” по NOVA днес. Двамата са родители на Крис и малката Микаела, която е със Синдром на Даун и през октомври 2016 г. тръгва на ясла.

„Бях изключително притеснена как ще протече адаптацията на Микаела, дали ще бъде възприета добре от връстниците си и от персонала на яслата. Въпреки това дори за миг не се усъмних в способностите й и в компетентността на директорката и медицинските сестри да й помогнат да се чувства добре, да бъде възприета нормално от децата и да се развива наравно с връстниците си.”, споделя майката на малката Микаела - Силвена.

деца
netinfo

Както всяко видео на фондация „Живот със Синдром на Даун” и „Слънце в яслата” показва по един много емоционален, цветен и запомнящ се начин как , когато е обичано и се отглежда с много вяра и любов, всяко дете със Синдром на Даун може да се развива и реализира пълноценно. Видеото показва един добър пример за това как когато има желание и липсват предразсъдъци дете със Синдром на Даун посещава ясла и се справя само без придружител през целия ден.

„Адаптацията на Микаела се случи много по-бързо, отколкото очаквах”, споделя директорът на ясла „Чуден свят”, гр. Варна, г-жа Ирина Георгиева и отправя призив към всички свои колеги да не се страхуват да приемат деца със Синдром на Даун, защото няма нищо страшно в това те да бъдат отглеждани от колектива на една ясла или градина.

деца
netinfo

„За престоя си до момента в нашата ясла Микаела е едно от децата, които се развиват изключително добре и е на нивото на всички останали деца от групата, на нейната възраст.”, разказва и мед. сестра Димитрова от ясла „Чуден свят”.

“Слънце в яслата” е призив, който Силвена и Краси отправят към родителите, учителите и директорите на детски учебни заведения в България:

Скъпи родители - не се притеснявайте, вярвайте в децата си!

Скъпи директори, учители, медицински сестри - не се страхувайте, опитайте, не изолирайте и дайте шанс на децата със Синдром на Даун! Цялото видео „Слънце в яслата” може да гледате ТУК.

Проектът „Живот със Синдром на Даун” е финалист в последното издание на най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA ПРОМЯНАТА 2016/17. В момента тече кандидатстването за четвъртото издание на инициативата и всеки с иновативна и работеща идея за по-доброто бъдеще на децата на България може да кандидатства до 18 юли на www.nova.bg/promyanata.

Всички видеа на проката „Живот със Синдром на Даун”, част от най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг ПРОМЯНАТА 2016/17, реализираща се в партньорство с фондация „Reach for Change, Bulgaria може да гледате в техния официален канал във vbox7