/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис откриха метод за предотвратяване на натрупването на излишни килограми дори при консумация на мазна храна, съобщи Лента. В рамките на изследването били активирани особени метаболитни пътища в миши клетки.

Учените използвали генномодифицирани мишки със свръхекспресия на гените Hedgehog (Hh). Тези гени участват в поддържането и развитието на хомеостазата на различни тъкани, включително на образуваните от мастни клетки (адипоцити). Резултатите от експерименти с плодови мушици показаха, че активирането на гените Hh потиска растежа на адипоцитите.

Колко опасно е наднорменото тегло?

Гризачите били генномодифицирани така, че когато престанат да приемат антибиотика доксициклин, поглъщан от тях от появата им на бял свят, да се активират гените им Hh. Двумесечните мишки 16 седмици приемали храна с високо съдържание на мастни киселини. При това едната група гризачи престанали да приемат доксициклин с питейната вода, докато другата група продължила да е под въздействието на антибиотика.

Нискокалоричните храни удължават живота

Осем седмици след началото на експеримента било установено, че размерите на тялото и мастните натрупвания са по-малки у престаналите да приемат антибиотика в сравнение с гризачите в другата група. Намаляло количеството както на кафявата, така и на бялата мазнина.
 
Резултатите от молекулярния анализ разкрили, че активността на гените, свързани с растежа на адипоцитите, също намаляла. При това се увеличила чувствителността на гризачите към инсулина, а това е фактор, който пречи на развитието на диабет.

Учени изясниха ползата от закуската

По мнението на учените, получените резултати свидетелстват, че в клетките на бозайниците има метаболичен път, върху който в бъдеще може да се въздейства с помощта на фармацевтични средства. Така хората няма да са застрашени от затлъстяване дори когато консумират храна с високо съдържание на мазнини.
БТА