Арменска Коледа е!
Арменска Коледа е! / sxc.hu

На 6 януари, когато българите празнуваме Богоявление, арменският народ посреща Рождество Христово.

Арменският народ е първият, който приема християнството. Коледа те празнуват на 5 януари вечерта.Свещеникът поздравява и благославя всички арменци и от храма хората пренасят благата вест на близки и познати.

Заедно с нея хората пренасят и свещения огън в домовете си. Във всички арменски храмове по традиция влизат коледари, най-често деца от скаутски организации. Те обикалят по всяка къща, където домакините ги посрещат с богато подредена маса с лакомства.

Традиционните ястия на Коледната арменска трапеза са безспорно лозовите сърмички с ориз, стафиди, ядки и канела. Това сподели за Дарик, директорът на Арменското училище в Пловдив, д-р Ани Ахавни Кеворкян.

Друг вид са сърмичките с ориз, много лук, счукана леща и зелени подправки. Отделно от това се сервират всякакви варива- пасиран нахут със зехтин, бобени и картофени салати и бакла. На празничната трапеза се поставя и риба.

Арменците са известни и със своите невероятно вкусни сладкиши. Традиционно по време на Коледните празници, актуални са сиропираните сладкиши, като баклава и кадаиф. Освен тях се правя сладък и солен тиквеник.

Царицата сред постните десерти е т.нар. „ану шабур", т.е. сладка супа. Това е десерт от сварено желирано жито, в което се слага много захар, ядки, сушени плодове, а отгоре се наръсва с нар, розова вода или орехи с канела.

Времето на традиционните Арменски балове също не е отминало. Нещо повече, те са мястото, на което арменците отпускат душите си. За него, дамите шият специално за повода нови пъстроцветни рокли, а перлата на вечерта е традиционният танц-Кадрил. За него се изработват малки шапчици, които образуват приказна феерия от цветове.

За един Кадрил не може да се разказва. Колкото и да е колоритен разказвачът, това е усещане...магия, категорична е д-р Кеворкян.