На Коледа човек може да погълне цели 5240 калории, от които 190 гр мазнини. Традиционните ястия обаче не са вредни, опасно е преяждането, предупредиха британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".
10 кралски препоръки за приказна Коледа (СНИМКИ)
Много от любимите храни на Коледа, като червеното вино, пуйката, черния шоколад и ядките, са полезни, обясняват учените от Кингс колидж, Лондон. Някои от тях намаляват опасността от рак, свалят кръвното налягане, подобряват чревната флора.
Ядките например намаляват опасността от инфаркт и от сърдечносъдови заболявания. Според специалисти от Харвард от тях дори не се пълнее, макар и да са толкова калорични.
Червеното вино, шампанското, черният шоколад, кореноплодните и боровинките намаляват кръвното налягане, а то увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт.
Коледа по български (СНИМКИ)
Червеното вино и черният шоколад съдържат полифеноли. Кореноплодните като червеното цвекло поглъщат нитрати от почвата и също свалят кръвното.
Шампанското подобрява състоянието на кръвоносните съдове, като ефектът продължава четири до осем часа. Това се дължи на полезните съставки на гроздето, а не на алкохола. Алкохолът от своя страна подобрява усвояването на полезните съставки на растенията.
Времето със семейството е любимото нещо на хората по Коледа
Пуйката е полезна за сърцето. Тя е един от източниците на протеини с най-малко мазнини, по-малко от телешкото и пилешкото. Тя съдържа и селен, който е полезен за сърцето , важния за щитовидната жлеза йод и желязо.
Брюкселското зеле също намалява риска от рак. То е богато на желязо, както и останалите кръстоцветни зеленчуци и ядките. Съдържа и съединението сулфорафан, което "изключва" гените, влияещи върху развитието на рака.
Мандарините, освен че са освежаващи, съдържат витамини А и С, фолати, фибри, калий. Един флавоноид в тях - нобилетин, предотвратява затлъстяването, предпазва от диабет тип 2 и дори от атеросклероза, която е "виновникът" за много инфаркти и инсулти.
На Бъдни вечер у нас тиквеник, по света - сливов пай
В сухите плодове, които се слагат в коледния пудинг, има много фибри. Те са полезни за чревната флора.
Коледните традиции и вярвания по света
За да е полезна коледната вечеря обаче, е важно да не се преяжда. Преяждането увеличава триглицеридите, които причиняват възпаления в кръвоносните съдове и сърцето.
По-голямото количество алкохол пък увеличава адреналиноподобни вещества, които водят до аритмия. Затова е добре храната и напитките да бъдат ограничени до не повече от 900 калории.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
10 кралски препоръки за приказна Коледа (СНИМКИ)
Много от любимите храни на Коледа, като червеното вино, пуйката, черния шоколад и ядките, са полезни, обясняват учените от Кингс колидж, Лондон. Някои от тях намаляват опасността от рак, свалят кръвното налягане, подобряват чревната флора.
Ядките например намаляват опасността от инфаркт и от сърдечносъдови заболявания. Според специалисти от Харвард от тях дори не се пълнее, макар и да са толкова калорични.
Ядките намаляват опасността от инфаркт и от сърдечносъдови заболявания
ThinkStock/Getty Images
Коледа по български (СНИМКИ)
Червеното вино и черният шоколад съдържат полифеноли. Кореноплодните като червеното цвекло поглъщат нитрати от почвата и също свалят кръвното.
Шампанското подобрява състоянието на кръвоносните съдове
ThinkStock/Getty Images
Времето със семейството е любимото нещо на хората по Коледа
Пуйката е полезна за сърцето. Тя е един от източниците на протеини с най-малко мазнини, по-малко от телешкото и пилешкото. Тя съдържа и селен, който е полезен за сърцето , важния за щитовидната жлеза йод и желязо.
Брюкселското зеле също намалява риска от рак. То е богато на желязо, както и останалите кръстоцветни зеленчуци и ядките. Съдържа и съединението сулфорафан, което "изключва" гените, влияещи върху развитието на рака.
Брюкселското зеле намалява риска от рак
ThinkStock/Getty Images
На Бъдни вечер у нас тиквеник, по света - сливов пай
В сухите плодове, които се слагат в коледния пудинг, има много фибри. Те са полезни за чревната флора.
Весела Коледа!
ThinkStock/Getty Images
За да е полезна коледната вечеря обаче, е важно да не се преяжда. Преяждането увеличава триглицеридите, които причиняват възпаления в кръвоносните съдове и сърцето.
По-голямото количество алкохол пък увеличава адреналиноподобни вещества, които водят до аритмия. Затова е добре храната и напитките да бъдат ограничени до не повече от 900 калории.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук