Жените имат 24 задачи за Коледа, мъжете - само пет
Жените имат 24 задачи за Коледа, мъжете - само пет / sxc.hu

От пълненето на пуйката до купуването на подаръци и украсяването на елхата - списъкът със задачи за Коледа изглежда безкраен.

Ново изследване показва, че представителките на нежния пол поемат основния дял от тези задачи. То установило, че дамите са отговорни за 24 задължения по Коледа, а на господата се падат само пет. Проучването показва още, че докато женските задължения варират от съставянето на списъци с подаръци до готвенето на коледната вечеря и опаковането на подаръците, сред мъжките задачи са само нарязването на пуйката, отварянето на напитки за гостите и изхвърлянето на боклука.

Изследването на 2000 семейства установило още, че една десета от представителите на силния пол дори признават, че не правят нищо и оставят цялата подготовка и организация за Коледа на партньорката си. Сред задачите, които имат жените в подготовката за Коледа, са още помощ за децата да напишат списъка си с желания за празника и писането и пускането на всички коледни картички, допълва БГНЕС.

Решаването какви подаръци да се купят за децата, близките и дори за приятелите на децата и самото им купуване, опаковането на подаръците и раздаването им също са в списъка със задачи на жените.

Те отговарят и за коледните костюми на децата си за училище, поставянето на коледната украса, почистването на къщата за гостите на Коледа и голямото пазаруване на храна и напитки за празника. Дори на самия ден няма почивка за жените, тъй като ги чака готвене, а след него - миене на съдовете и подреждане.

Изследването установило още, че 45 на сто от двойките се карат за разпределението на коледните задължения. Близо шест на всеки десет двойки са влизали в пререкания заради това, че другата страна не върши достатъчно работа, а 46 на сто са спорили, защото партньорът или партньорката е забравил/а да направи или вземе нещо.