Защо неосъществимата мечта се нарича химера?
Защо неосъществимата мечта се нарича химера? / Thinkstock/Getty Images

Виждайки красив градски пейзаж една госпожа въздъхва: Толкова е красиво, че изглежда като химера. Знаем обаче, че Химера е била чудовище, а в днешно време организъм с гени от различен генотип, понятие от генетиката, скулптурата, митологията. Защо неосъществима мечта, блян, фантазия наричаме химера, като принципно химера е нещо лошо, неестествено, чудовищно?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Има много интересна връзка между двете. Изобщо не е случайно, но да видим най-напред какво е това химерата.

На гръцки химера означава коза. Това е ликийско чудовище от митологията, което диша огън, има тяло на лъв, глава на лъв. Тоест то принципно си е лъв, но от гърба му се подава глава на коза и опашката е змия. Страхотна комбинация. Но такива хубавци са децата на Тифон и Ехидна. Химерата е сестра на Цербер, Сцила, Горгона, Хидра. Страхотна фамилия. Както виждате кой от кой по-голям красавец. Омир описва Химерата в „Илиада", но в Химерата има нещо особено. Тя е популярна из цяла Гърция, но ясно е посочено в литературните източници, че е в Ликия, Мала Азия, което всъщност означава, че при описанието на Химера трябва да се търси нещо конкретно.

Няма да го търсим дълго и днес имаме планина, по точно само един връх със старо име Химера, ново - Янарташ. Янарташ е в Турция, туристическа забележителност. Интересното е, че в тази планина има изтичане на природен газ-метан, който гори. Така че в планината има огньове, които в древността дори са служели като естествен фар за мореплавателите. Но представете си какво чудо е било за хората някога огън, който излиза от планина. Е, как няма да има нещо чудовищно там. Със сигурност има.

Ето ви една интересна планина, която е кръстена на козата, понеже естествено е обитавана от диви кози. В народните разкази обаче тя обитавана от нещо по-страшно-Химерата, тоест баш козата, която е лъв и диша огън. Дотук ясно. Но Плиний Стари, любимият ни енциклопедист, когато сортира всички известни знания в трудовете си, пише и за планината Химера. По-късно Фотий също пише за това. Но Фотий е вече християнският автор. Той е константинополски патриарх и никакви глупости с кози и лъвове не му минават. Не за друго, а защото планината е на един хвърлей място. Тогава той твърди, че Химера е илюзия, лъжа, фикция.

По византийска и по църковна линия Химерата започва да означава това, не вече чудовище, а лъжата на древните непросветени. После границата между илюзия и мечта се губи, защото химера трябва да означава нещо не в положителен смисъл, не идеал, мечтана фикция, а само фантазия. Но чудовищата, включително и словесните не обичат да стоят на каишка. Та днес химера значи хем чудовище, хем фикция. А в генетиката има термин химера, когато организъм е композиран от генетично разнородни тъкани - коза и лъв, и змия за опашка. Ама и гърците си ги бивало, дума да няма?

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате