/ / iStock/Getty Images
Те са изключително полезни, защото съдържат много витамини, минерали и важни елементи
Ядки са семената и плодовете с твърда обвивка, в които има вкусна сърцевина. Когато говорим за любимите си ядки, най-често имаме предвид бадеми, орехи, шамфъстък, кашу, лешници.

Храни за повишаване на имунитета по време на коронавирус

Ядките са изключително полезни, защото съдържат много витамини, минерали и важни елементи, като калий, калций, фосфор и желязо, полезни мазнини и фибри. За хората, които не ядат месо, те са важен източник на белтъчини. Нищо чудно, че още нашите прапрапрадеди са хапвали ядки.

Орехите се считат за най-старата дървесна храна, която познаваме. Хапваме ги сурови, печени и като част от различни ястия и сладкиши. По-голямата част от ядките, които обичаме растат на дървета и храсти, но не всички. Фъстъците, например, са тревисто растение като боба и граха.

/ iStock/Getty Images

Бадемите са роднини на прасковите и плодът им е семе в черупка, която се отстранява преди ядене. Ядките имат тъмна люспа, която може да се обели, ако бадемите се потопят в гореща вода. Бадемите са полезни срещу настинка и грип, редуцират холестерола, помагат и срещу диабет и сърдечни проблеми, за намаляване на кръвното налягане, предпазват от рак, богати са на протеини, помагат за повишаване на мозъчната активност, ползват се срещу запек, както и спомагат за отслабването.

Орехите - вълшебният дар от природата за здраве и дълголетие (ВИДЕО)

Днес ядките се предлагат в магазина през цялата година, но традиционно се свързват с есента. Някои ядки като бадемите, бразилският орех и макадамията достигат до нас от далечни страни. Други – като ореховите и кайсиевите ядки – идват от растения, типични за България.

Близки до ядките като вкус и полезни свойства са семената. Те също зареждат тялото с много енергия. Такива са семената на сусама, слънчогледа, тиквените семки и лененото семе. Фъстъците, например, са семената на растението фъстък, което достига от 30 до 50 см на височина. Самите фъстъчета растат в шушулки под земята и са обвити в червеникави люспи.

/ iStock/Getty Images

Плодовете на ореха растат на големи дървета, които достигат до цели 30 м. Младите орехчета са покрити със зелена обвивка, която се разпуква, когато узреят. Под нея има твърда кафява черупка.

Ядките подобряват функционирането на мозъка

Шамфъстъците
са семената на ниско храстовидно дърво, което също се нарича шамфъстък. Плодовете му приличат на грозде и ядките са скрити в тях. Шам фъстъците имат специфичен аромат и зелен цвят. Те са полезни за здраво сърце. Когато дневно ядем от 50 до 100 грама шамфъстък, се намалява кръвното налягане, ако сме в състояние на стрес.

/ iStock/Getty Images

Шамфъстъците имат едно от най-високото съдържание на фибри от всички ядки, като могат да осигурят 12% от необходимия ви дневен прием на фибри. Препоръчително е да приемаме около 14 грама фибри на всеки 1000 калории.

Шамфъстъкът съдържа антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, както и витамин Е. Лутеинът и зеаксантинът предпазват очите и могат да намалят риска от макулна дегенерация, която е една от водещите причини за слепота в старческа възраст. Яденето само на 60 грама шамфъстъци на ден също така може да увеличи нивата на витамин Е в кръвта ви.

/ iStock/Getty Images

Плодът на дървото кашу се казва кашу-ябълка. Прилича на круша и може да се яде. На върха на кашу-ябълката расте семето, което всички наричаме ядка кашу. Кашу-ябълката не се среща в България, тъй като плодът е нежен и не може да се транспортира на дълги разстояния. Кашу-ябълката може да се срещне в Бразилия, Индия или Кения.

Ядките - истински природен дар за артериите и сърцето

Най-много неща за кашуто знаят народите, обитаващи тропиците, защото именно те използват изцяло плодовата част и ядката. Известно е, че в един от районите на Амазония, племената правят от плода напитка, която е против простуда, а кората и листата се използват за чай, който помага при стомашно разстройство. Отварата от кората помага при много болести: псориазис, екзема, сифилис, бронхит и др.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС