/ iStock/Getty Images
Диетолозите препоръчват някои продукти, които помагат за преодоляване на недостига на витамини през зимата и укрепват имунитета срещу вирусите.

Пред в. „Вечерна Москва“ диетологът Елена Соломатина разказа кои храни могат да помогнат при недостиг на витамини.

Според специалистът, продължителната липса на определени витамини може да причини сериозни заболявания.

Диетолог: По време на пости можем да се храним здравословно и пълноценно


Например, липсата на витамин А води до проблеми със зрението, нарушава се координацията в пространството, ниското съдържание на витамини от група В може да причини безсъние, главоболие, нарушение на паметта, а недостигът на витамин С води до чести настинки и вирусни заболявания, подчерта лекарят.

Соломатина посочи, че липсата на тези витамини може да бъде компенсирана не само с хапчета, но и с конвенционални продукти.

Как да се храним здравословно според сезоните

yes При липса на витамин А трябва да обогатите менюто си с боб, моркови, тиква, цвекло и черен дроб.

yes Ядки, бадеми, морски дарове, млечни продукти, сушени плодове, яйца, пълнозърнест хляб и трици ще помогнат да се запълни липсата на витамини от група В.

yes В същото време киселото зеле, цитрусовите плодове, шипките и ябълките ще помогнат за балансиране на съдържанието на витамин С, а гъбите и рибеното масло ще възстановят нивата на витамин D.

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене

„През зимата тялото ни изглежда изтощено за да е активно, сякаш сме в режим на зимна хибернация. Недостигът на чист въздух, слънце и физическа активност също вреди на здравето ни в студените дни“, заключи Соломатина.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук