/ / iStock/Getty Images
Сезоните и месеците формират естествения фон на правилното хранене. Затова е изключително важно да консумираме храни според сезона, за да получим тяхната пълна хранителна стойност и вкус. 

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене

Изследване, проведено от Министерството на земеделието, рибарството и храните в Лондон, доказва, че има значими разлики в хранителното съдържание на пастьоризирано мляко през лятото спрямо зимата. Съдържанието на йод е по-високо през зимата, а на бета-каротин - през лятото. Тези разлики в състава на млякото се дължат предимно на различията в храненето на кравите през двата сезона.

По същия начин учените в Япония са намерили разлики в съдържанието на витамин C във спанак, събран през лятото, спрямо зимата.

Здравословното хранене удължава живота

В различни части на света, дори в различните региони на една държава, сезонните менюта могат да се различават. Но ето някои първостепенни принципи, ако ги следвате, ще си гарантирате оптимално добро хранене през различните месеци:

yesПрез пролетните месеци се фокусирайте върху зеленчуците и зелените храни - швейцарско къдраво зеле, спанак, маруля, пресен магданоз и босилек.

yesПрез лятото се придържайте към плодовете - ягоди, ябълки, круши, сливи, зеленчуци като броколи, карфиол и царевица; и подправки като мента и кориандър.

Най-здравословните храни за студените зимни месеци

yesПрез есента, включете в менюто си повече моркови, сладки картофи, лук и чесън както и подправки като джинджифил, пипер и синапено семе.

yesПрез зимните месеци наблягайте на животинската храна - риба, пилешко, говеждо и агнешко месо; зеленчуци - картофи, лук и чесън.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на DarikNews.bg във Facebook тук