/ / iStock/Getty Images
В атмосферите на екзопланети, които кръжат около далечни звезди, в редица случаи има вода, но в малки количества, сочат резултатите от изследване, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Нови данни за тайнствената девета планета X в Слънчевата система

Учените изследвали 19 екзопланети за 5-годишен период. Те заключили, че вода често се забелязва в тези далечни светове. Водни пари били открити в атмосферите на 14 от 19-те екзопланети, а елементите натрий и калий - в атмосферите на 6 от екзопланетите. Водата е от ключово значение за разпространение на живота, а наличието й в атмосферите на далечни екзопланети подхранва надежди за бъдещи открития. Получените резултати вероятно ще са от полза в търсенето на извънземен живот.

„Като се има предвид, че водата има ключово значение в разбиранията ни за обитаемост на Земята, е важно да се разбере колко вода може да бъде открита в планетни системи, различни от нашата“, заяви Нику Мадусудан от Кембриджския университет.

Как Юпитер може да ни помогне да открием обитаеми планети?

Специалистите са търсили мини-Нептуни и супер-Юпитери, чиито размери са съответно от 10 до 200 пъти по-големи от тези на Земята. Те са с голямо съдържание на водород, но орбитират около различни от Слънцето звезди, а температурата на повърхността им варира от 20 градуса Целзий до над 2000 градуса Целзий.

Учените смятат, че това е най-прецизният молекулярен и термичен анализ, правен някога. „Невероятно е да се наблюдава изобилие на малки количества вода в атмосферите на планети, които кръжат около различни звезди“, отбеляза Мадусудан.

Екзопланета с три слънца може да поддържа атмосфера

Учените са използвали данни, събрани от космическите телескопи „Хъбъл“ и „Спицър“ и от наземни телескопи в Чили и Испания. Наблюденията били комбинирани с компютърни модели и статистически анализ, за да се прецени количеството на всяко химично вещество в атмосферата. Водородът, натрият, кислородът и други химични елементи имат уникални „подписи“, които може да се използват, за да се установи съставът на всяка планета.

НАСА публикува видеокарта на всички открити екзопланети

Откритото от учените малко количество водни пари повдига въпроси, свързани с опознаването на химични процеси, които са замесени във формирането на планети. „Количественото измерване на тези химични вещества в атмосферите на екзопланети е удивително, като се има предвид, че все още не сме направили същото, що се отнася до газови гиганти в Слънчевата система, включително Юпитер“, поясни Луис Уелбанкс от екипа.
БТА