Късната вечеря може да е опасна за здравето
Късната вечеря може да е опасна за здравето / ThinkStock/Getty Images
Испански учени предупредиха за опасностите от късната вечеря - ако се хранят в период по-малък от два часа преди заспиване, хората са изложени на по-голям риск от рак на гърдата и простатата, съобщава сайтът Лайф.

Не вечеряйте много късно и не закусвайте твърде рано

Екип от Глобалния институт за здравето в Барселона изследвал 1205 жени с рак на млечната жлеза и 621 мъже с рак на простатата. В тестовете взела участие и контролна група доброволци, без онкологични заболявания. Те попълнили формуляри за своя режим на сън и хранене.

храна
ThinkStock/Getty Images

Специалистите установили, че на най-малък риск от развитие на рак на млечната жлеза са имали жените, които са вечеряли минимум два часа преди заспиване. Туморите най-рядко били откривани при хората с железен режим на хранене и сън, като интервалът между двата процеса бил достатъчно отдалечен във времето.

Три причини да вечеряте рано (ВИДЕО)

Учените често обясняват възникването на рака на гърдата и простатата с активността на хормоните, чиито колебания зависят от денонощните ритми на организма. А късното хранене една от причините, нарушаваща циркадните ритми и водеща до рак.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА