Японски учени откриха под повърхността на Луната огромна пещера, в която в бъдеще ще може да се инсталира изследователска база
Японски учени откриха под повърхността на Луната огромна пещера, в която в бъдеще ще може да се инсталира изследователска база / ThinkStock/Getty Images
Японски учени откриха под повърхността на Луната огромна пещера, в която в бъдеще ще може да се инсталира изследователска база, предаде ТАСС. Това бе оповестено от Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА).

Най-интересните конспиративни теории за Луната (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пещерата е дълга 50 метра. Тя бе открита въз основа на данни, изпратени от японския космически апарат "Кагуя". Пещерата е под кратера Мариус на видимата страна на Луната.

В миналото Луната имала собствена атмосфера

"Кагуя" първоначално успял да заснеме входа на пещерата, а след това с помощта на електромагнитно сондиране изследвал подземната ѝ структура.

По мнението на японски експерти, тази дълга пещера се е образувала преди около 3,5 милиарда години в резултат на вулканична дейност. Инсталирането на изследователска база там ще позволи да се намали негативното влияние на радиацията върху нея, смятат от ДЖАКСА. 

„Лунно селище“ - първият етап от изпращането на хора на Марс

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook
БТА