Тази нощ връчват 90-ите награди "Оскар"
Американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще обяви лауреатите на наградите "Оскар" довечера на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис, съобщиха световните информационни агенции.
 
Традиционният репортаж на телевизия Ей Би Си от червения килим ще започне в 18.30 ч. местно време (1.30 ч. в понеделник българско време). Самата церемония ще започне в 20.00 ч. местно време (3.00 ч. българско време на 5 март). Водещ, както и миналата година, ще бъде комикът Джими Кимъл. Ще му асистират носителите на награда "Оскар" Сандра Бълок, Джейн Фонда, Никол Кидман, Хелън Мирън и други холивудски звезди. Както заявиха продуцентите и режисьори на церемонията Майкъл де Лука и Дженифър Тод, тези актриси "въплътиха на екрана най-героичните, вдъхновяващи и незабравими образи".
 
След поредица скандали и огромен гаф: Връщат ли блясъка си Оскарите?

Уорън Бийти и Фей Дънауей отново ще връчат наградата "Оскар" за най-добър филм, въпреки че миналата година обявиха грешно победителя.
 
Матю Макконъхи, Лупита Нионго, Джоди Фостър, Ашли Джъд, Еухенио Дербес също ще са сред връчващите награди на церемонията довечера. В шоуто ще участват Чадуик Боусман, Гал Гадот, Марк Хамил, Том Холанд, Вайола Дейвис, Ема Стоун, Махершала Али, Лора Дърн, Дженифър Гарнър, Марго Роби, Тифани Хадиш.
 
Всичките пет номинирани песни за награда "Оскар" ще бъдат изпети на живо на церемонията от своите оригинални изпълнители, сред които Мери Джей Блайдж, Наталия Лафуркад, Андра Дей и Комън.
 

Guliver/Getty Images


Това ще е юбилейната 90-а церемония за наградите "Оскар". Първата церемония за наградите на американската киноакадемия е организирана на 16 май 1929 г. в х-л "Рузвелт" в Холивуд, като е продължила само 15 минути. С времето отличието става едно от най-престижните в света. Тазгодишната церемония, по оценка на сп. "Форбс", ще струва 44 млн. долара. Всяка от статуетките, изработени от бронз и покрити с 24-каратово злато, ще струва 900 долара.
 
Сцената на церемонията за раздаване на наградите "Оскар" в театъра "Долби" в Лос Анджелис ще бъде украсена с 45 млн. кристали "Сваровски". В оформлението на дизайнерът и сценограф Дерек Маклейн са включени различни епохи от историята на киното, а целта е била да предизвика асоциация за блясъка на Холивуд. Церемонията ще бъде предавана по телевизията в повече от 225 държави.
 
Какво ще похапнат звездите на бала след наградите Оскар?

Фентъзи драмата "Формата на водата" на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо води с 13 номинации за наградите "Оскар", сред които във главната категория за най-добър филм. Останалите категории са за най-добър режисьор (Гийермо дел Торо), най-добра актриса (Сали Хокинс), най-добър актьор в поддържаща роля (Ричард Дженкинс), най-добра актриса в поддържаща роля (Октейвия Спенсър), оригинален сценарий, оригинална музика, сценография, операторско майсторство, монтаж, монтаж на звукови ефекти, звуков мишунг и костюми.
 
Една номинация не достигна на филма "Формата на водата", за да се изравни с рекордьорите "Всичко за Ева", "Титаник" и "La La Land", които имат по 14. С осем номинации следва "Дюнкерк" на режисьора Кристофър Нолан. Със седем е "Три билборда извън града" на Мартин Макдона.
 
Освен "Формата на водата" с номинации за най-добър филм са "Призови ме с твоето име", "Най-мрачният час", "Дюнкерк", "Бягай!", "Лейди Бърд", "Призрачна нишка", "Вестник на властта" и "Три билборда извън града".
 

Създателката на филма "Лейди Бърд" Грета Гъруиг стана едва петата жена в историята на наградите "Оскар" след Лина Вертмюлер, Джейн Кемпиън, София Копола и Катрин Бигълоу, номинирана в категорията за най-добър режисьор. Гъруиг ще се съревновава за режисьорския приз с Кристофър Нолан за "Дюнкерк", Джордан Пийл за "Бягай!", Пол Томас Андерсън за "Призрачна нишка" и Гийермо дел Торо за "Формата на водата".
 
В категорията за най-добър актьор са номинирани Тимъти Шаламе за "Призови ме с твоето име", Даниъл Дей-Луис за "Призрачна нишка", Даниел Калуя за "Бягай!", Гари Олдман за "Най-мрачният час" и Дензъл Уошингтън за "Роман Дж. Израел".

45 млн. кристали Сваровски на сцената на наградите Оскар (СНИМКИ)

Носителката на отличието за най-добра актриса ще бъде избрана измежду Сали Хокинс за "Формата на водата", Франсис Макдорманд за "Три билборда извън града", Марго Роби за "Аз, Тоня", Сирша Ронан за "Лейди Бърд" и Мерил Стрийп за "Вестник на властта".
 
С номинации за най-добър актьор в поддържаща роля са Уилям Дефо за "Проектът Флорида", Ричард Дженкинс за "Формата на водата", Сам Рокуел за "Три билборда извън града", Кристофър Плъмър за "Всички пари на света" и Уди Харелсън за "Три билборда извън града".
 

Guliver/Getty Images


В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани певицата Мери Джей Блайдж за "Затънали в кал" ("Mudbound"), Алисън Джани за "Аз, Тоня", Лесли Манвил за "Призрачна нишка", Лори Меткалф за "Лейди Бърд" и Октейвия Спенсър за "Формата на водата".
 
Най-знаковите събития в историята на наградите Оскар (СНИМКИ/ВИДЕО)

Номинираните продукции в категорията за най-добър чуждоезичен филм са "Фантастична жена" (Чили), "Оскърблението" (Ливан), "Нелюбов" ("Без любов") (Русия), "За тялото и душата" (Унгария), "Квадратът" (Швеция).
 
Наградата за най-добра анимация ще си оспорват "Бебе Бос", ''The Breadwinner", "Тайната на Коко", "Бикът Фердинанд", "Да обичаш Винсент".
 
БТА