/ iStock/Getty Images
Много собственици на домашни любимци обичат да споделят леглото си с тях. Но, какви са плюсовете и минусите да спите с котето или кучето си?

На първо място трябва да разберете дали спането заедно е добро за самото животно. „Като цяло е много полезно любимците да спят със своите стопани", твърди Дана Уабл, главен ветеринарен лекар на Северноамериканското ветеринарно дружество.

Котка върлува в новозеландски град, краде каквото ѝ падне

Според нея домашните любимци, които споделят леглото със собственика си, имат високо ниво на доверие към хората. А причината за това е по-активният синтез на невротрансмитери – окситоцин и допамин. Тяхното развитие засяга не само способността на домашния любимец да формира привързаност към човек, но и благосъстоянието на животното.

Но когато става въпрос за животни, които имат проблеми с поведението, спането заедно може да бъде нездравословно. Тези домашни любимци трябва преди всичко да научат, че тяхното легло е безопасно място. Също така не се препоръчва да лягате с животни, които се нуждаят от специални условия на отглеждане. Например, по-безопасно е срамежливите морски свинчета и порове да прекарат нощта във волиера или клетка.

Какви са плюсовете и минусите за собствениците?

Традиционно експертите смятат, че няма полза за хората да спят с животни. Точно обратното. Често домашните любимци активно се движат в съня си, лаят и по този начин нарушават съня им.  "Кучетата и котките спят непоследователно, стават и ходят по леглото, стъпвайки върху хората. Това неизбежно ще доведе до фрагментиране на съня", казва д-р Всеволод Полоцки, професор в катедрата по медицина в университета Джон Хопкинс.

Сънят е цикъл от редуващи се две фази: бърза и дълбока. Всеки от тях продължава приблизително 90 минути. Докато е в дълбоката фаза, тялото си почива. Всеки път, когато цикълът на съня бъде прекъснат, това се отразява негативно върху способността на мозъка да се възстановява на клетъчно ниво, да консолидира спомените, да съхранява нова информация и да подготвя тялото за оптимална работа на следващия ден. Внезапното събуждане е свързано и с освобождаването на хормона на стреса кортизол. И тогава определено можете да забравите за спокойна нощна почивка и енергично събуждане.

Следователно, значителна роля играе това колко добре спите вие ​​и вашият домашен любимец. Например за котките нощните излети до храна и вода са нормални. Това е по-рядко срещано при кучетата. Домашните любимци също могат да хъркат и по този начин да нарушат тишината на нощта. Малките кучета и котки, намиращи се под одеялото пък, често се притискат към хората в съня си, което е изпълнено с повишаване на телесната температура и в резултат на това води до вашето събуждане.

Кучефон: Създадоха прототип на телефон за кучета

Ако имате астма, алергии или хронична обструктивна белодробна болест, спането с космат домашен любимец вероятно ще бъде кошмар. Последните проучвания показват, че спането с домашни любимци е полезно за хора с депресия и тревожно разстройство. Освен ако, разбира се, не страдат от безсъние или апнея.
Рамблер