/ iStock/Getty Images
Учени от Факултета по компютърни науки към Университета в Глазгоу, Шотландия, създадоха прототип на телефон за кучета, съобщава британският вестник The Guardian, цитиран от Фокус.

Системата, наречена DogPhone, позволява на животните да провеждат видео разговори със собствениците си през интернет.
Най-сладките зверчета: Три лъвчета госпожици се родиха в немски зоопарк (ГАЛЕРИЯ)

„Когато създавах устройството, преследвах целта да превърна кучето от пасивен обект в активен потребител на технологията, самостоятелно решавайки кога, къде и как да се обади на стопанина си“, отбеляза разработчикът на системата Илена Хирски-Дъглас.

При проектирането на устройството на учения са помогнали колеги от финландския университет Аалто. Прототипът е тестван върху Зак, домашният любимец на Хирски-Дъглас. Първо, на животното е било показано няколко пъти как повдигането на устройство (мека топка с акселерометър, поставен вътре) задейства видеообаждане до стопанина му. След това в продължение на три месеца се наблюдава поведението на кучето при взаимодействие със системата.

Според разработчиците резултатите са показали известна ефективност на устройството: по време на видео разговори кучето разпознавало собственика, носело е играчки до екрана, с които обикновено играят заедно. В същото време бяха отбелязани и „случайни“ обаждания. „Разбира се, невъзможно е да се каже със сигурност, че Зак е наясно с причинно-следствената връзка между вдигането на топката и започването на видеообаждането“, призна ученият.

Суперзвезда: Котка с четири уши се радва на огромна слава (СНИМКИ/ВИДЕО)

Създателите на системата DogPhone смятат, че тяхната система ще бъде особено полезна в края на пандемията, когато много собственици на домашни любимци ще трябва да прекъснат режима си на работа от вкъщи. Според разработчиците устройството ще помогне на животните да се справят по-добре със стреса, причинен от отсъствието на стопаните им у дома.
Фокус