Смях срещу болка
Смях срещу болка / снимка: Impact Press Group

Силният смях с приятели намалява чувството за болка, показва британско изследване. Изследователите са проучили в лабораторни условия реакцията на болка на доброволци, които са гледали откъси от комедии като "Мистър Бийн" и "Приятели", както и откъси от предавания за голф или животни.

Паралелно проучване е извършено на фестивала в Единбург врху доброволци, гледащи комедия или драма. Четвърт час смях повишава с 10% толерантността към болка, показват резултатите. Драмите и нехумористичните предавания не са имали никакъв ефект върху болката.

Проучването обаче прави разлика между учтивия смях и искрения, посочва БГНЕС. "Добрият" вид смях намалява болката, като освобождава ендорфини в мозъка, разкриват учените. Ендорфини се отделят и при физически упражнения, което допринася за чувството на удовлетворение след спортни упражнения.

Смехът също е упражнение, което може да ни изтощи. То включва мускулно напрежение и продължително издишване, без да се поема въздух. Изследването е публикувано в Proceedings of The Royal Society B, като авторите му се надяват, че то ще помогне за разкриване на физологичните и социални корени на смеха.