/ iStock/Getty Images
Ако сте решили, че е крайно време да свалите излишните килограми, то януари е идеалното време за това. В социалните мрежи има много съвети и диети за отслабване с куркума. Възможно ли е това?

Куркумата е често използвана подправка в източната кухня, но тя е полезна не само в храненето, но и като лечебно средство. Активната ѝ съставка - куркумин, се бори с възпаленията на молекулярно ниво, а резултатите са научно доказани. Често затлъстяването е резултат от хронично възпаление. А консумирането на подправката служи като превенция на затлъстяването, причинено от тези хронични възпаления.

куркума
iStock/Getty Images

Куркумата помага за детоксикацията на черния дроб, а той е ключов орган за метаболизма на мазнини в организма. Куркуминът обаче може да помогне за поддържането на здрав черен дроб, като начините за това са два: като стимулира отделянето на ензими, които го детоксикират, и като подпомага жлъчния поток, който почиства черния дроб и подмладява клетките му. Така помага на тялото да изхвърли токсините и отслабваме здравословно.

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Освен това консумацията на куркума води до покачване нивата на хормоните на щастието – серотонин и допамин. А колкото по-добре се чувстваме емоционално, толкова по-малка е вероятността да злоупотребяваме с количествата храна.

Пет начина за бързо отслабване (ВИДЕО)

Куркумата е полезна, но ако я консумираме без да променим нищо в начина си на хранене, не трябва да очакваме, че ще свалим килограми.