Някои учени наричат нашите гени присъда, която природата издава при зачеването на всеки индивид. Те определят пола ни, цвета на кожата, на косата ни и дали сме предразположени към определено генетично заболяване.

Има обаче специфични генетични вариации, които се проявяват при някои хора. Ето 6 от тях:

Невероятно зрение

Човешкото око има три вида конуси, всеки от които може да различава около 100 различни цвята. Повечето изследователи са съгласни, че очите ни могат да различат около един милион нюанси. Но съществуват и хора със „свръхчовек“ визия. Тези индивиди, предимно жени, имат генетична мутация, която им дава допълнителен конус. Именно затова те могат да различат 100 милиона цвята.

Има ли извънземен код в човешките гени? (ВИДЕО)

Супер скорост

Въпреки че сме виждали хора със способността да се движат супер бързо само по комиксите, техните сили съществуват и в истинския живот. Тези хора имат мутирал ген, познат още като „спортен ген“. Проучване от 2008 година е показало, че атлетите, които се движат най-бързо, притежават този ген.

изследване
ThinkStock/Getty Images

Неразрушими кости

Чупливите кости са изключителен проблем, особено с напредването на възрастта. Учени са установили, че генетичната мутация на гена LRP5 контролира плътността на минерали в костите.
Определена мутация на споменатия ген създава ефект на нечупливост. Хората, които го имат, буквално са супер здрави. Не е възможно да счупят кост.

Невероятна гъвкавост

Синдромът на Марфан представлява генетично заболяване, свързано с нарушения в съединителната тъкан. Хората, страдащи от това заболяване, са високи, с дълги крайници, и дълги, тънки пръсти. Повечето от видимите симптоми засягат скелета и именно затова засегнатите са изключително гъвкави.

Учени се опитват да създадат изкуствен човешки геном

Идеална памет

Съществуват хора, които могат да ви кажат във всеки един ден и час какво са правили. До момента са отчетени 25 случая на хора с идеална памет.

Неандерталските гени обясняват формата на човешките черепи

Устойчивост на отрова

Представете си да изпиете голямо количество арсен и да не се отровите. В малко селце в Аржентина хората пият вода, в която има 80 пъти повече отрова, необходима, за да убие човек или животно. Жителите са развили мутация в един от гените си, който помага за отблъскването на отровните вещества.

И още:

Създават нов човешки вид, а ние гледаме с широко затворени очи

Учени получиха разрешение за спорна технология за редактиране на човешки гени

Учени откриха гените, отговорни за по-големия човешки мозък

Протеин от най-издръжливото животно предпазва човешката ДНК

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук