Родителите да не общуват с пеленачетата на бебешки език
Родителите да не общуват с пеленачетата на бебешки език / Thinkstock/Getty Images

Японски учени съветват родителите да не общуват с пеленачетата на "бебешки език". Нормалната реч е по-разбираема за тях, пише в. "Дейли мейл".

Учени от института Рикен в Токио установили, че майките имат навика да говорят с бебетата на по-неразбираем език, отколкото с възрастните. Опитите им да се "принизят" до "бебешката реч" не са най-добрият начин за комуникация.

Тук учените включват по-бавното изговаряне на думите, напевното им поднасяне и използването на странни термини. Изследователите записали разговорите на японски майки с техните бебета на възраст между 18 и 24 месеца.

Екипът установил, че говоренето на децата по нормален начин е много важно за тяхното развитие. По-важно дори и от богатия речник. Речевото общуване с пеленачетата им позволява по-лесно да открият заобикалящия ги свят, а това ги прави и по-умни.

Тестовете в токийския институт продължили 5 години, като накрая бил събран 14-часов материал. Били изследвани 118 от най-честите използвани сричкови съчетания както в нормалния, така и в "бебешкия" език на майките.

Новите открития са доста важни за родителите, защото досега се считаше, че когато те общуват с бебетата си, трябва да "свръхартикулират" думите, за да бъдат разбрани. Оказва се, че пеленачетата са доста по-чувствителни към отличителните белeзи на родния им език, отколкото се смяташе досега.

Източник: БТА