Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / / iStock/Getty Images
Навършват се 90 години от откриването на планетата 
Хората, изпитващи носталгия по доброто старо време, когато Плутон все още беше планета, днес могат да отбележат 90-ата годишнина от откриването на малкия скалист свят, пише „Атланта джърнъл кънститюшън“.

Плутон орбитира около Слънцето на средно разстояние от 5,7 млрд. км. Планетата-джудже е по-малка от Луната - диаметърът ѝ е 2250 км. Плутон се движи бавно в елиптична орбита. Един негов ден се равнява на близо шест земни, а една година - на 248 земни. Плутон има скалиста структура с рядка атмосфера, която в комбинация с отдалечеността от Слънцето прави повърхността му изключително студена.

„Нови хоризонти” разкри метанови дюни на Плутон

Според nineplanets.org още през 40-те години на 19 в. астрономите започват да подозират, че отвъд Нептун има масивен обект, който оказва влияние върху орбитата му. Изследователят Пърсивал Лоуъл нарича загадъчния обект „Планета Х“ и посвещава времето си в обсерваторията „Лоуъл“ в Аризона в опити да го открие. Търсенето на загадъчния транснептунов обект „секва“ след смъртта му през 1916 г. Наследникът на Лоуъл - Весто Слайфър, през 1929 г. наема 23-годишния астроном Клайд Томбо, който да продължи делото на предшественика му. И година по-късно, на 18 февруари 1930 г., Томбо открива Плутон. Нова технология, която младият астроном прилага в изследванията си, позволява откритието му да бъде потвърдено.
 

Новината за откриването на Плутон е съобщена на 13 март 1930 г., когато се навършват 75 години от рождението на Пърсивал Лоуъл. Вестта е посрещната с огромен интерес по света, тъй като това е първото ново попълнение в Слънчевата система след откриването на Нептун 84 години по-рано, отбелязва ДПА.

Разкриха тайната, свързана с „ледените игли“ на Плутон

„Кръстница“ на новооткрития обект става 11-годишната Венеция Бърни
, ученичка от Оксфорд, Великобритания. Тя предлага отдалеченият и тънещ в мрак свят да бъде кръстен на древноримския бог Плутон, владетел на подземното царство. Името допада на широката общественост, тъй като съдържа инициалите на Пърсивал Лоуъл, чийто труд допринася за откритието на Клайд Томбо.
 

Плутон бързо става знаменитост - Уолт Дисни кръщава на негово име кучето на прочутия си персонаж Мики Маус. Наименованието получават и елементът плутоний и антарктически ледник.

Как се е образувал леденият басейн в сърцето на Плутон?

След откриването си Плутон е класифициран като планета - статут, който запазва в продължение на 76 години. Междувременно астрономите се натъкват на обекти със сходни размери в Кайперовия пояс. Откритието на Ерида налага да се вземе решение - или Ерида да бъде обявена за десетата планета в Слънчевата система, или Плутон да бъде „разжалван“.
 

През 2006 г. Международният астрономически съюз осъвременява квалификацията си за космическо тяло, разглеждано като планета. Организацията „понижава“ Плутон и го причислява към нововъведената група на планетите-джуджета.

Неочакван пейзаж на Плутон (ВИДЕО)

В действителност Международният астрономически съюз все още е в процес на дефиниране на точната категория, към която спада Плутон. На този етап той се числи към планетите-джуджета заедно с Ерида и Церера. За описание на малките скалисти светове се използват и термините транснептунови обекти и дори „плутоиди“.

Решението за „разжалването“ на Плутон предизвиква всеобщо недоволство. През 2006 г. глаголът „плутонирам“ е избран за дума на годината. Длъжностни лица от НАСА също не са съгласни с „положението“ на Плутон. „Просто да знаете, според мен Плутон е планета. Можете да напишете, че директорът на НАСА още веднъж го обяви за такава. Държа на мнението си. Вярвам, че Плутон е планета и ще продължавам да го повтарям на всички“, заяви наскоро Джим Брайдънстайн.

На Плутон заснеха планина, покрита със сняг (ВИДЕО)

Интересът към самотната бивша планета се възроди през 2015 г. благодарение на близкото прелитане на сондата „Нови хоризонти“ на НАСА. Изображения, уловени от апарата, разкриха, че Плутон има ледници, сини небеса, планини, луни и дори червен сняг.
 

„Сложността на системата Плутон - от геологията до спътниците и атмосферата, е отвъд най-смелите ни представи. Накъдето и да погледнем, се натъкваме на загадки“, казва Алън Стърн, главен изследовател на мисията „Нови хоризонти“.

НАСА подготвя нова орбитална мисия до Плутон

Учените продължават да обработван данни, събрани от сондата. Стърн се надява на бъдещи мисии до отдалечения свят, например през 2030 г. по повод 100-годишнината от откриването на Плутон. „Завесата е повдигната. Предстои обсъждане през следващите няколко години“, оптимистичен е Стърн относно идеята около Плутон да бъде изпратен орбитиращ апарат или на спътника му Харон - спускаем апарат.

По повод юбилея руската редакция на Би Би Си предлага няколко интересни факта:

blue crazyГравитацията на Плутон е толкова слаба, че ако се закачи баскетболен кош на височина 45 м, пак ще може да се скочи до него.
blue starОпитът да се види Плутон с невъоръжено око е все едно човек да се опита да съзре гръцки орех от разстояние от 50 км.
blue laughtВодата на Плутон е над три пъти повече, отколкото във всички океани на Земята.
blue smileФормата на огромния ледник, покриващ почти една четвърт от повърхността на планетата-джудже, наподобява на тази на сърце.
blue coolПътешествието до Плутон на сондата „Нови хоризонти“, изстреляна през 2006 г., продължи почти девет години. На борда ѝ се намира урна с част от прахта на Клайд Томбо.
blue tongueКато награда „кръстницата“ на Плутон Венеция Бърни получава пет лири, които по сегашния курс се равняват на около 300 долара.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА