Плутон вероятно има облаци от отровни киселини и запалими газове
Плутон вероятно има облаци от отровни киселини и запалими газове / Thinkstock/Getty Images

Плутон изглежда има плътни облаци, но те са от отровни киселини и запалими газове, съобщи Ню сайънтист.

Когато сондата "Нови хоризонти" премина край Плутон през юли 2015 г., изпрати снимки с мараня над планетата-джудже, но почти без облаци. През март екипът на мисията видя признаци, че индивидуални облаци се кондензират непосредствено над повърхността. Сега учените представиха на конференция на астрономите в Пасадена снимки, на които се виждат седем неясни детайла, които изглеждат плътни, блокиращи видимостта към повърхността под тях. Дължината им е от няколко до десетки километра.

Специалистите обаче още не са сигурни, че това наистина са облаци, макар и много да приличат.

Всички те са на границата на зората и здрача. Това подкрепя теорията, че вероятно са облаци, защото според съществуващите модели, създадени от Ерика Барт от Югозападния изследователски институт в Боулдър, захлаждането тогава е благоприятно за кондензация.

Пет нови изследвания разкриват тайните на Плутон

Според тези модели обаче атмосферата на Плутон е такава, че облаците трябва да се състоят не от азота, който е в изобилие, а от микроелементите като водороден цианид, ацетилен и етан. На Земята тези материали са под формата на отровни течности и запалими газове.

"Нови хоризонти" излъчва 16 месеца данни от Плутон, като последните се очакват в неделя.