Брадата прави цялото лице по-голямо, а това се счита от дамите за по-мъжествено и сексапилно.
Брадата прави цялото лице по-голямо, а това се счита от дамите за по-мъжествено и сексапилно. / Thinkstock/Getty Images
Шотландски учени обясниха защо жените не могат да устоят на чара на брадатите мъже - лицевото окосмяване прави челюстите на мачовците много по-големи и мъжествени, пише в. "Дейли мейл".

Дори и представителите на силния пол да са ниски на ръст, пускането на брада компенсира този дефект пред нежния пол. Буйното окосмяване прави цялото лице по-голямо, а това се счита от дамите за по-мъжествено и сексапилно.

Най-сексапилните мъжки бради сред знаменитостите

Учените от университета в Глазгоу, водени от д-р Антъни Лий, провели експерименти, като показали на доброволки 37 мъжки лица, които трябвало да получат оценки за атрактивност. При единия случай мъжете били гладко избръснати, а при втория - с буйни бради.

Снимките на обръснатите мъже получили значително по-ниски оценки. Дамите харесвали мъжете с по-широки лица, отнесени към общия им ръст. А именно брадите правели челюстите по-обемисти.

Вижте какви мъже никак не се харесват на дамите

Специалистите отдавна знаят, че широчината на лицето при мъжете зависи от нивата на тесторерон по време на пубертета. По-широките лица отговарят на повишено излагане на този хормон в ранна възраст. А това по някакъв начин се долавя от нежния пол.

И още за жените, мъжете и привличането:

10 неща, с които мъжете вбесяват жените

Мъжката прическа, която отблъсква жените

Мъжкото качество, което жените ценят най-много

Жените харесвали мъже, които излъчват господство, агресия и мъжественост

Тайната на мъжката привлекателност
БТА