Американски учени откриха тайната на идеалната чаша кафе - водата трябва да е гореща, но не и вряща, съобщи в. "Дейли мейл".
Идеалната температура на водата е 70 градуса Целзий, защото по-висока изгаря кафето и съсипва вкуса.
Как правилно да пием кафе сутрин
Учените от щатския университет на Канзас са използвали само филтрирана вода. Седмина професионални дегустатори са опитвали за тях кафе, направено от зърна Арабика, Робуста или комбинация от двете.
Резултатите показват, че най-ароматно силно кафе се постига с вода с температура 70 градуса Целзий. Кафето робуста, което е с повече кофеин, е с по-силен и по-добър вкус на тази температура, отколкото при 60 или 50 градуса Целзий. Кафето Арабика също е най-ароматно при 70 градуса Целзий, но разликите не са така силно изразени.
В какви количества е полезно кафето
Според друго изследване на д-р Кристофър Хендън от университета на Орегон, най-подходящата вода за кафе е твърдата, в която има магнезий и калицй. Тези примеси помагат за по-доброто свързване на кофеина и повишават качеството на напитката.
Знаете ли, че кафето мирише на дим, пръст, гнило зеле и котка? Вижте защо
Важно е също кафеените зърна да се съхраняват в хладилник, защото прясно изпеченото кафе съдържа въглероден двуокис, който лесно се изпарява, а с него и голяма част от аромата.
Важно за добрия вкус на кафето е то и водата да бъдат смесени равномерно.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Идеалната температура на водата е 70 градуса Целзий, защото по-висока изгаря кафето и съсипва вкуса.
Как правилно да пием кафе сутрин
Учените от щатския университет на Канзас са използвали само филтрирана вода. Седмина професионални дегустатори са опитвали за тях кафе, направено от зърна Арабика, Робуста или комбинация от двете.
Учени откриха тайната на перфектната чаша кафе
ThinkStock/Getty Images
В какви количества е полезно кафето
Според друго изследване на д-р Кристофър Хендън от университета на Орегон, най-подходящата вода за кафе е твърдата, в която има магнезий и калицй. Тези примеси помагат за по-доброто свързване на кофеина и повишават качеството на напитката.
Знаете ли, че кафето мирише на дим, пръст, гнило зеле и котка? Вижте защо
Важно е също кафеените зърна да се съхраняват в хладилник, защото прясно изпеченото кафе съдържа въглероден двуокис, който лесно се изпарява, а с него и голяма част от аромата.
Важно за добрия вкус на кафето е то и водата да бъдат смесени равномерно.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук