Въздухът около нас е много замърсен. Нещо повече – проучванията сочат, че въздухът у дома е далеч по-мръсен и вреден от този навън. Вкъщи живеем с химикали от почистващи препарати, такива, които се слагат по мебелите, за да редуцират огъня, при случай на пожар, дори и летливи органични съединения (ЛОС), намиращи се в картините, които красят стените ни.

Научните изследвания на Американската агенция за опазване на околната среда доказват, че въздухът в апартаментите ни е много по-замърсен, отколкото външният – дори и в най-големите индустриални градове. Но съществува решение на този проблем. Има стайни растения, които могат да пречистват въздуха. Ето кои са те:

Каучуково дръвче (Rubber Tree)

Ако си вземете каучуково дръвче, то ще произведе много големи количества кислород и ще премахне вредното химическо съединение формалдехид, което се намира в строителните материали и е навсякъде около нас.

каучуково дръвче
iStock/Getty Images

Аглонема

Наричат се още „китайски вечнозелени растения“. Те се борят както с формалдехида, така и с бензола.

5 растения в спалнята ще ви помогнат да спите по-добре (ВИДЕО)

Нефролепис (Kimberly Queen Ferns)

Това красиво растение филтрира ксилена и във въздуха. То е много издръжливо и се развива бързо. Стои чудесно както в нормални саксии, така и във висящи такива.

Сансевиера

Сансевиерата е лесна е за поддръжка и докато живее в дома ви, ще го пречиства от ксилена, формалдехида и трихлоретилен, който се съдържа в боите, лепилата, лаковете и много други предмети, които ползваме ежедневно.

Сансевиера
iStock/Getty Images

Дяволски бръшлян (Golden Pothos)

Той може да се постави на рафт, висяща саксия или на земята. Не е капризно растение, но светлината е добра за листенцата му. Той абсорбира токсините от въздуха, които се отделят от мебелите.

Седем от най-изумителните цветя в света (ВИДЕО)

Драцена

Драцената отстранява бензола, формалдехида, ксилена и трихлоретилена, но тя ще подобри и концентрацията и паметта ви.

Драцена
iStock/Getty Images

И още:

Най-красивите ботанически градини в света (СНИМКИ)

Любимите цветя на британското кралско семейство (ВИДЕО)

Цветята и техните тайни послания (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук