Ботаничеката градина на Кейптаун се казва Кирстенбош и впечатлява със своето разположение 
Ботаничеката градина на Кейптаун се казва Кирстенбош и впечатлява със своето разположение  / ThinkStock/Getty Images
Тези места предлагат гледки, които спират дъха: ботаническите градини показват чудния свят на растенията по един наистина неповторим начин. Вижте най-красивите ботанически градини в света:

Кю Гардънс, Лондон

В Кю Гардънс, Кралската ботаническа градина в югозападната част на Лондон, се намира най-голямата в света оранжерия от Викторианската епоха - Temperate House. Тя е разделена на географски зони и показва растителни видове от Америка, Африка, Австралия, Хималаите и Азия. Тук се намира изключително рядкото южноафриканско палмово растение Encephalartos woodii.

Кралската ботаническа градина
ThinkStock/Getty Images

Кирстенбош, Кейптаун

Ботаничеката градина на Кейптаун се казва Кирстенбош и впечатлява със своето разположение - "кацнала" е на източните склонове на Тейбъл Маунтин. Основана е през 1913 година и е първата в света ботаническа градина, която показва единствено растения от региона. Сред общо 7-те хиляди видове растения има и треви. Тук може да се види и красивата Протея - националното цвете на Южна Африка.

13 приказно красиви места, които да посетите тази пролет (СНИМКИ)

Ботаническата градина в Тромсьо

Отвъд Полярния кръг се намира най-северната ботаническа градина в света - в норвежкия град Тромсьо. През лятото там цъфтят хиляди растения от полярните райони и високопланинските области. Сред тях е и синият хималайски мак (на снимката). Ботаническата градина в Тромсьо принадлежи към норвежкия Арктически университет.

Долината на смъртта в САЩ разцъфтя (СНИМКИ)

Ботаническата градина в Рио де Жанейро

Тази ботаническа градина, основана през далечната 1808 година, е обявена от ЮНЕСКО за биосферен резерват. Огромният комплекс предлага колекция от 6 500 растителни видове, някои от които са застрашени от изчезване. Кварталът на Рио де Жанейро, в който се намира ботаническата градина, носи нейното име: Jardim Botânico.

Ботаническата градина в Рио де Жанейро
ThinkStock/Getty Images

Ботаническата градина на Сингапур

Тропическата ботаническа градина на Сингапур е една от най-известните в цяла Азия - най-вече заради голямата си колекция от орхидеи. Тук посетителите имат възможност да се разходят из истинска тропическа гора. От 2015 година тя е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Ботаническата градина на Монреал

Тази ботаническа градина предлага 10 оранжерии и 30 тематични градини. Китайската градина (на снимката) показва типични китайски растения, а в Градината на коренното население могат да се видят местни растителни видове. Там е подредена и изложба, която разказва за природните познания на канадското коренно население, наричано "First Nations". Оттам и името на градината - First Nations Garden.

Пустинята Атакама се превърна в цветна градина (СНИМКИ)

Ботаническата градина на остров Мавриций

Ботаническата градина на остров Мавриций е известна с огромните си водни лилии и лотуси. Намира се в близост до населеното място Памплемус и първоначално е създадена за отглеждане на подправки. Носи името на първия министър-председател на независим Мавриций - Сър Сивусагур Рамгулам.

остров Мавриций
ThinkStock/Getty Images

Берлинската ботаническа градина

Със своите 43 хектара площ ботаническата градина в Берлин-Далем е най-голямата в Европа. Тя е собственост на Берлинския свободен университет и показва над 20 хиляди растителни видове от цял свят, в това число палми, лиани и един огромен бамбук.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук