/ ThinkStock/Getty Images
Цветята много често казват повече от това, което сами се осмеляваме да кажем. От векове те носят различна символика, която много пъти се е променяла, но са останали някои общи послания.

Езикът на цветята е бил най-популярен по времето на викторианската епоха, когато са се водили т.нар „цветни“ флиртове - чрез послания с различни цветя.

Е, в днешно време нещата много са се променили, но все пак има определен етикет, с който е хубаво да се съобразим, когато подаряваме цветя.

Броят на цветята

Цветята в букета трябва да бъдат нечетен брой, освен ако поводът не е траурен - тогава числото трябва да е четно. Също така различното количества цветя има различно символично значение: Три броя – уважение
Пет броя – признание
Седем броя – любов
Девет броя – обожание

Особено значение има единицата. Тогава то демонстрира особена връзка между мъжът и жената: „Ти си моята единствена“.

Не хубаво да се подаряват сухи цветя, освен ако не са предназначени за украса на офис, тъй като се смята, че символизират скръб.

Съобразете букета с повода. На по-пищни празненства е прието да се подаряват по-големи композиции.

Американци ще сключат брак половин век, след като са се развели
ThinkStock/Getty Images

Не подценявайте цвета на цветята

Червеният цвят действа стимулиращо и с него трябва да се внимава, а лилавият влияе успокояващо и отпуска напрежението. Жълтият, който се асоциира със слънцето, подобрява настроението, носи радост и топлина, той е цветът на общуването, активността и откритостта. Оранжевото е цветът на оптимизма. Зеленото понякога се пренебрегва и се възприема само като аранжировка при букетите, но не бива да е така - този цвят се свързва с природата и с усещането за спокойствие. Синьото е цветът на покоя, а розовото дава чувство на радост. Бялото означава пълна откритост, но ако се подарява букет с бели цветя, трябва да се има предвид, че в някои страни в Азия това е траурен цвят.

рози
ThinkStock/Getty Images

Какви цветя да изберете

За младо момиче – може да ѝ подарите неразцъфнали цветя. Това подчертава очарованието на младостта. Оттенъците трябва да са светли, от розово до синьо, в зависимост от това, какво означава момичето за вас.

Избирайки букет за любимата жена е необходимо да изхождате от нейните предпочитания и вашите взаимоотношения. Разберете какви цветя харесва тя.

Ако искате да направите предложение за брак, изберете бели цветя – те се подаряват при годеж.

Добър вариант за майка или баба е цвете в саксия - петунии, циклами, бегонии и други. Това е оригинално, красиво и олицетворява родствените връзки.

Относно колегите, с които често поддържате приятелски отношения, то удачно ще е да подарите традиционните лалета или например изящните и свежи зюмбюли, които да поставите на работното място, където дълго ще радват притежателя си.

Когато подарявате цветя, трябва да обърнете внимание на тяхната символика, тъй като имат свой език, с който предават вашите послания.

Ако отделим време "да помиришем розите" се засилва нашата просоциална ориентация
ThinkStock/Getty Images

Ето какъв символ носят едни от най-популярните цветя