Една пета от растенията в света застрашени от изчезване
Една пета от растенията в света застрашени от изчезване / sxc.hu

Една пета от растителните видове в света са застрашени от изчезване. Основните заплахи за растенията са земеделието и изсичането на дървета, в резултат на които се унищожават техните хабитати, предаде Ройтерс, позовавайки се на първия по рода си доклад за състоянието на растителните видове на планетата.

Докладът "Състоянието на растенията в света" е изготвен от 80 експерти под ръководството на Кралската ботаническа градина в Лондон. В него не са включени видовете водорасли и мъхове.

Откриха нови видове диви орхидеи у нас

Авторите на доклада отбелязват, че общо 391 000 растителни вида - от миниатюрни орхидеи до гигантски секвои, са известни на науката. 31 000 от тях имат документирана употреба като лекарства, храна или строителен материал. От други по-слабо познати растения вероятно има неизвестни ползи, като например устойчивост на заболявания.

Въпреки че една пета от растенията на планетата са застрашени от изчезване, все още се откриват нови видове. Сред тях е едно от най-големите хищни растения с височина 1,5 метра. Видът Drosera magnifica е идентифициран в Бразилия през 2015 г.

Старите гори в България стават все по-малко

Около 2000 нови видове растения се описват от учените всяка година.

Много части на света страдат от бързи промени, с цел да се създадат условия за нови ферми и градове. Освен прочистването на терени със земеделска и урбанистична цел, предизвиканото от човека глобално затопляне също е рисков фактор за растителните видове.

Кейти Уилямс от Кралската ботаническа градина казва, че заради бързите промени и увеличаването на глобалното население, учените трябва да подходят прагматично и да помогнат за идентифицирането на районите по света, които е най-наложително да бъдат опазени.

Източник: БТА