Първият феминистки музей отваря врати в Швеция
Първият феминистки музей отваря врати в Швеция / снимка: Guliver/Getty Images

Първият феминистки музей, наречен Музей на историята на жените, отваря врати утре в Умео, град в североизточна Швеция, предаде АФП.

По думите на неговата директорка Мария Перстед, „музеят е единственият по рода си в света и е посветен на мястото на жената в историята, настоящето и бъдещето”.

Разположен в град, обявен за европейска столица на културата през 2014 г., и намиращ се близо до Северния полюс, музеят има амбицията да накара да бъде чут гласът на жените, както и да „опише и да провокира идеите, нормите и структурите, които в днешно време ограничават избора и възможностите на жените и мъжете”.

Музеят, чийто проект беше лансиран през 2010 г., е изцяло финансиран от общината. Той не разполага с постоянна експозиция, предлагайки на посетителите две паралелни временни ескпозиции - едната е за остаряването, а другата е озаглавена „Корени”.

Входът е безплатен, амбицията на ръководството на институцията е да привлече учени, с чиито усилия да бъде създаден „жив музей”, място за срещи и дебати.

Източник: БТА