При старта на Игрите в Сочи Русия ни „върна” Македония и Беломорието

При старта на Игрите в Сочи Русия ни „върна” Македония и Беломорието
При старта на Игрите в Сочи Русия ни „върна” Македония и Беломорието / снимки: Guliver/Getty Images

Зимните олимпийски игри в Сочи започнаха с пищна церемония, в която обаче не липсваха и гафове.

При представянето на страните участнички руснаците показаха карта на България, в която страната ни се простира и в териториите на Република Македония и Беломорието. Така при преминаването на българската делегация се появи изображение на Санстефанска България от 1878 г., забелязаха по-наблюдателни. Телевизионната продукция е изцяло дело на руски екип и няма българска намеса. (снимка: screenshot/bnt)

При старта на Игрите в Сочи Русия ни върна Македония и Беломорието

Другият голям гаф на церемонията беше с един от петте олимпийски кръга още в самото начало на пищния спектакъл. От покрива на стадиона бяха спуснати пет цветя, но само четири от тях успяха да се преобразят в светещи кръгове и така игрите започнаха без пълното изобразяване на техния символ.

При старта на Игрите в Сочи Русия ни върна Македония и Беломорието

При старта на Игрите в Сочи Русия ни върна Македония и Беломорието

Три милиарда жители на планетата са гледали по телевизията откриването на Зимната Олимпиада в Сочи, съобщи организационният комитет. На самия стадион „Фишт” е имало 40 000 гости.

Съоръжението с обща площ от 8500 кв.м има 25 асансьора и подемници, както и 18 скрити люка за декорации, разкриха още организаторите. В церемонията са били задействани над 500 високоговорителя с обща мощност от един милион вата. 12 000 души са били ангажирани в реализирането на церемонията по откриването на игрите, допълва БГНЕС.

Още преди официалния старт на игрите президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах съобщи, че Олимпиадата в Сочи ще бъде отразена с повече телевизионно време от Игрите през 2008 г. в Пекин. „Олимпиадата ще бъде предавана в повече от 200 страни и територии, в общо 75 000 часа. Това е невероятно число, повече, отколкото за лятната олимпиада през 2008-а”, заяви шефът на МОК.

При старта на Игрите в Сочи Русия ни върна Македония и Беломорието

Пищна церемония, изпълнена със светлинни ефекти и много символика, беляза старта на 22-рите Зимни олимпийски игри в Сочи. След издигането на руското знаме от петима космонавти, започна традиционният парад на нациите. Всяка една от 88-те страни делегира свой представител, който да носи националния флаг. Знаменосец на българските спортисти бе Мария Киркова.

След парада на нациите организаторите представиха на публиката трите талисмана - Белият мечок, Леопардът и Зайка.

Приветствени речи произнесоха президентът на организационния комитет на „Сочи 2014” Дмитрий Чернишенко и президентът на МОК Томас Бах. След това президентът на Русия Владимир Путин официално даде старт на Игрите.

Мария Шарапова внесе факела с огъня на олимпийския стадион. Тенисистката го предаде на Елена Исибнаева, Александър Карелин продължи щафетата, след него Алина Кабаева предаде огъня на Ирина Роднина и Владислав Третяк, които отнесоха огъня до чашата в олимпийския парк, за да грее там до 23 февруари.

Всичко за Зимните олимпийски игри четете ТУК