Последно преброяване констатира ръст на популацията на тигрите
Последно преброяване констатира ръст на популацията на тигрите / снимка: Guliver/Getty Images

Последно преброяване установи, че популацията на тигрите в Индия за пръв път се е увеличила от началото на 20 в., съобщават световните агенции.

Те цитираха индийския министър на околната среда, горското стопанство и промените в климата Пракаш Джавадекар. По негови данни за периода 2011-2014 г. популацията на тези хищници е нараснала с 30% - от 1706 на 2226 екземпляра. „Във времена, в които популацията на тигрите в световен мащаб намалява, в Индия тя се увеличава”, изтъкна Джавадекар.

Преброяването на тигрите се извършва в Индия на всеки три години в съответствие с програмата на властите за опазване на популацията на големите хищници. Последното бе осъществено миналата година и бе съпроводено със снимане на животните. „В момента разполагаме със снимките на 80% от тигровата популация”, отбеляза министърът.

В индийските 39 резервата обитават около 70% от световната популация на тигрите. В страната действа програмата „Проект тигър”, чиято цел е опазването на този хищник. Тя бе инициирана още през 1973 г. от тогавашния премиер на Индия Индира Ганди.

Въпреки усилията на природозащитниците в периода 2010-2012 г. са били избити от бракониери 197 животни. Еколозите твърдят, че през 1900 г. територията на Индия е била обитавана от 100 000 бенгалски тигри.

Източник: БТА