/ БГНЕС, архив
Последния труд на проф. Стивън Хокинг насочва, че нашата вселена може да е една от много подобни на нея, съобщи Би Би Си. Тази теория разрешава космически парадокс, измислен от самия покоен професор. Тя дава и насоки за астрономите да намерят доказателства за съществуването на паралелни вселени.
 
Изследването е дадено за публикуване в "Списание за високоенергийна физика" 10 дни преди кончината на Стивън Хокинг.
 
Последната прогноза на Стивън Хокинг: Вселената ще потъне в тъмнина

През 80-те години на миналия век Стивън Хокинг и американският физик Джеймс Хартъл лансират теорията, че Вселената се е появила преди почти 14 млрд. години, без да уточняват как. Вместо това те използват квантова механика, за да обяснят, че вселената се е появила от нищото. Тази идея предлага едно решение, но предизвиква друг въпрос - според някои броят може да е безкраен.
 
Стивън Хокинг: Черната дупка не е капан, а врата към друга вселена

Анализирайки данните, физиците стигат до извода, че Големият взрив е създал не само една вселена, а безкрайно много. Някои, според теорията на Хартъл-Хокинг, приличат много на нашата, може би дори с планети като Земята, общества, дори индивиди като нас.
 
Други вселени ще са малко различни, вероятно с планети като Земята, на които динозаврите не са изчезнали. Трети обаче ще са напълно различни, без земи, дори може би без звезди и галактики и различни закони на физиката.
 
Стивън Хокинг – кратката история на един гений

Теорията звучи отнесена, но уравненията правят подобни сценарии теоретически възможни.
 
Проблемът идва от безкрайния вид вселени с безкрайни вариации в законите на физиката, защото тогава теорията не може да предвиди в каква вселена сме ние самите. По този парадокс проф. Хокинг работи заедно с проф. Томас Хертог от белгийския университет в Льовен 20 години. Те го решават с помощта на струнната теория.

Стивън Хокинг: За да оцелее, човечеството трябва да намери убежище извън Земята!

Изводът им е, че могат да съществуват само вселени със същите физически закони като нашите.
БТА