Ацтеките наричали шоколада храна на боговете и храна за щастие. И това не е случайно, защото той съдържа серотонин - хормона на щастието. Любимото лакомство на хората по цял свят е не само вкусно, но и полезно. Вижте вълшебните свойства на шоколада:

Шоколадът е полезен за здравето

Оказва се, че шоколадът е полезен за здравето. Здравословните му свойства се дължат на високото съдържание на какао.

Изследвания доказаха, че шоколадът понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт. Това става благодарение на съдържащите се флавоноиди. Те не само понижават нивата на „лошия” холестерол в тялото и регулират кръвното налягане, но и спомагат за здравословното делене на клетките. Лакомството е отличен антиоксидант, който се бори със свободни радикали.
Специалистити обаче съветват да хапваме шоколад с над 70 % съдържание на какао

Помага в борбата с диабета

Съставките на шоколада помагат да се регулира кръвната захар и да се подобри усвояването на глюкозата от тялото, когато се приема в разумни количества.

Намалява стреса

Учени са установили, че ако хората, подложени на стрес, консумират по няколко парченца шоколад на ден, ще се намялят нивата на стрес хормоните.

Шоколадът е ненадминат афродизиак

Учените обясняват това с високото съдържание на триптофан, свързан с процеса на възбуда, и фенилетиламин, който се произвежда от човешкото тяло при влюбване.

Вижте още здравословни ползи от шоколада:

Шоколадът е необичаен съюзник в борбата срещу диабета
 

Увеличава живота с една година

Засилва желанието за секс

Намалява умората