/ Thinkstock/Getty Images
Шоколадът може да се окаже необичаен съюзник в борбата срещу диабет тип 2, твърдят американски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Изследователи от университета "Бригам Йънг" са установили, че определени съединения в какаото помагат на тялото да секретира повече инсулин и да реагира по-адекватно на повишените нива на глюкозата.

Осем храни и напитки за регулиране на кръвната захар

Инсулинът е хормон, регулиращ кръвната захар, чиито нива са повишени при пациенти с диабет тип 2. При страдащите от заболяването тялото не произвежда достатъчно инсулин или не преработва правилно кръвната захар.

В дъното на процеса стоят бета-клетките, обитаващи региони в панкреаса, известни като Лангерхансови острови. Въпросните клетки са специализирани в производството на инсулин. Те също така секретират хормона амилин, който "слага спирачки" на количеството глюкоза, попадащо в кръвта. При диабет тип 2 обаче бета-клетките не функционират правилно и не са в състояние да вършат работата си ефективно.

Шоколадовото изкушение е верен приятел на дамите
Thinkstock/Getty Images

Авторите на настоящото проучване са открили, че съединения в какаото, известни като мономери на епикатехина, подобряват способността на бета-клетките да секретират инсулин.
За целите на изследването специалистите са поставили мишки на богата на мазнини диета, след което са добавили към храната им какаови съединения. Учените са открили, че мономерите на епикатехина не само помагат на гризачите да се справят по-добре с повишените нива на кръвната захар, но и допринасят за понижаване на степента на затлъстяване.

Откриха повратна точка, в която нивата на кръвната захар вредят на мозъка

Експертите отбелязват, че откритието им не означава, че хората трябва да се тъпчат с изобилстващ от захар шоколад. "Това, което Ви трябва, са полезните съединения в какаото", пишат изследователите в сп. "Джърнъл ъв нютришънъл байокемистри".
БТА