Плодовете и зеленчуците снабдяват организма ни с много полезни вещества. Пролетно-летният сезон предлага изобилие от плодове, които са изключително полезни за кожата на лицето. Вижте кои са те:

Боровинки

Боровинките са истински дар за красота и здраве. Наричат ги суперхрана. Те са източник на антиоксиданти, богати са на фибри и витамини А и С. Ако ги добавите ги към вашата диета те ще направят страхотни неща за кожата ви.

б
Thinkstock/Getty Images

Десет храни с магически сили

Ябълки

“Изяждай ябълка сутрин – за здраве и вечер – за красота”, казват французите.

Ябълките са богати на минерали, както и на ценните за нашия организъм витамини от групата B, C .  Ябълките са богат източник на пектин и целулоза, ябълчна и лимонена киселина, захари.

Диня

Динята е сред най-вкусните летни плодове. Освен, че разхлажда в жегите и се отразява добре на организма, динята има и друго полезно действие – почиства кожата и я прави да изглежда по-млада и красива.

Банан

Бананите са един от най-добрите източници на калий - минерал, който е жизненоважен за поддържане на баланса на овлажняване на кожата. Изключително сухата кожа е класически симптом на недостиг на калий, затова опитайте да включите банана в ежедневния прием на плодове.

Ананас

Ананасът се е използвал за лечение в продължение на векове, тъй като е единственият плод, за които е известно, че съдържат ензим, наречен бромелаин – той се бори с възпаленията на кожата и подуванията.

ананас
Thinkstock/Getty Images

Ягоди

Ако искате да се разхубавите по естествен път, ягодите са едно чудесно средство за тази цел. Те са особено богати на елагична киселина, която се бори срещу бръчките.

Папая

Папаята е истинска бомба на витамин А и ензима папаин, който помага да се разграждат неактивните протеини, а кожата да се отърве от мъртвите клетки.

папая
Thinkstock/Getty Images

Киви

Това официално е плодът, съдържащ най-много витамин С - основната съставка на кожата за жизненост и блясък.

киви
Thinkstock/Getty Images

Нар

Подобно на боровинките, нарът също е определен за суперхрана. Освен това той съдържа мощни съединения срещу стареене, които спомагат за стимулиране на регенерацията на кожните клетки.

Череши

Черешите съдържат по-висока концентрация на антиоксиданти от всеки друг плод, като помагат за борбата със свободните радикали и по този начин забавят процеса на стареене.

И още по темата за красотата и здравето:

Пет неща, които вредят на кожата ви, без да знаете

Пет популярни мита за здравословните храни

Суперполезната храна

Кои храни съсипват кожата и кои я правят сияйна

3 лесни трика за кожа като кадифе с билки и масла