Първата стъпка е човек да признае, че има проблем
Първата стъпка е човек да признае, че има проблем / ThinkStock/Getty Images
Хипнотерапевтката и писателка Клоуи Бръдъридж разкри кои са петте изпитани начина човек да се справи с тревожното разстройство, пише в. "Дейли мейл".

По последни проучвания, 60 % от работещите хора са преживели психически здравословен проблем, свързан с работата им, но само 11 % от запитаните са били склонни да споделят с началниците си.

Чинийка с лимон на нощното шкафче прави чудеса

Клоуи Бръдъридж е автор на редица книги, сред които "Решението на тревожността" ("The Anxiety Solution").

Първата стъпка според нея е човек да признае, че има проблем. Ето и петте начина за справяне с него:

Разсейвайте се

"Може и да не е дългосрочно решение, но разсейването ще понижи напрежението и ще разчупи моделите на тревожност", каза експертът. Когато забележите, че започвате да се безпокоите, бързо намерете нещо друго, което да правите. Например да се обадите на приятел, да правите упражнения или някакво творческо занимание, като например да пишете.

Дишайте

"Контролираното дишане пречи на безпокойството в мозъка, като активира парасимпатиковата нервна система", твърди Клоуи Бръдъридж.

Йогата облекчава депресията

Тя съветва да гледате как коремът ви се повдига и прибира при дишането, докато броите до седем. След това да правите същото, броейки до 11 или докато се успокоите.

Запомнете, че мислите не са факти

"Само защото мислите нещо, не означава, че то е истина. Тревожните мисли често са нерационални и изкривени", добави специалистът.

Тя припомни, че хората имат склонността да мислят най-лошото в дадена ситуация.

Записвайте мислите си

Клоуи съветва да записвате "потока на съзнанието си". Това означава да описвате неструктурирано, без да редактирате мислите, които отразяват наблюденията или чувствата ви. Това не само ви помага да изложите проблемите и страховете си в перспектива, но и подсъзнателно насърчава човек да се почувства добре.

За тревожността, която ни прави нещастни

Също така писането помага да живеете в настоящето, а не в бъдещето, където са страховете ви и което на практика не съществува.

Отговорете си

Запишете тревогите си и след това се опитайте да им отговорите рационално. Например може да усещате, че се проваляте на работното си място.
Но не се ли фокусирате върху негативните неща и не пренебрегвате ли постиженията си? Какви са доказателствата, че не се справяте?

Вероятно имате някои области, които трябва да подобрите или презентацията ви не е минала толкова добре. Това ще ви помогне да видите, че не е настъпил краят на света. 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА