Оргазмът подобрява комуникацията между партньорите
Оргазмът подобрява комуникацията между партньорите / Thinkstock/Getty Images

Американски изследователи откриха още една причина да се пъхнете с половинката си между чаршафите - оргазмът не само подсилва интимната връзка между партньорите, но и подобрява общуването помежду им, съобщи "Ню Йорк дейли нюз".

Авторите на проучването от университета на Кънектикът обясняват, че след оргазъм се отделя просоциалният хормон окситоцин, помагащ за изграждането на различни връзки. Той действа като "серум на истината", партньорите стават по-откровени и са по-склонни да разговарят позитивно по начин, по който не биха общували преди сексуалния акт. Създалата се атмосфера на емоционален комфорт и откровените разговори допринасят за заздравяване на интимността помежду им.

Освен отделянето на окситоцин, след оргазъм нивата на стресовия хормон кортизол спадат, което допълнително улеснява позитивната комуникация.

Изследователите са установили също, че алкохолът, за който е известно, че "развързва езика", не действа по сходен начин с окситоцина.

Разговорите след секс в комбинация с алкохол не са толкова откровени и интимни, колкото след естествен оргазъм. Оказва се също, че ако партньорите са пили и не достигнат до кулминацията в сексуалния акт, вероятността разговорите им да не са особено позитивни се увеличава.

Източник: БТА