/ ThinkStock/Getty Images
Проучване разкри и най-потискащите моменти в работния ден
Служителите се чувстват щастливи, когато се събуждат след ободрителен нощен сън, когато са оценени от шефа и когато получават похвали от клиенти.
 
Благотворно върху настроението им се отразяват също детските прегръдки и вечерното излежаване пред телевизора след натоварен трудов ден. Това показват резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 2000 служители. Допитването има за цел да установи върховете и спадовете в трудовия ден на работещото население, както и влиянието на някои хранителни продукти върху настроението.
 
Авторите на проучването са стигнали до извода, че хората са най-щастливи около 15.30 ч. следобед, когато предусещат приближаващия край на работния ден, пише в. „Дейли експрес”. Другият „най-щастлив момент” в деня на служителите е, когато прекрачат прага на дома след работа, събуят обувките и се освободят от дрехите си.
 
Девет простички съвета за подобряване на настроението

Същевременно неблагоприятно върху настроението им се отразяват „проспиването” на будилника, задръстванията на път към службата, дългите и натоварващи работни срещи, мисълта за несправяне с трупащи се задачи, оплакванията на клиенти, преяждането и последвалите го угризения.
 
Проучването показва също, че определени храни влияят пряко върху задоволството на служителите. Установено е например, че изобилстващите от захар шоколади, бонбони и сладкиши, макар да доставят краткотрайна радост, в крайна сметка допринасят за лошо настроение. От друга страна продукти като богатите на антоцианини череши и изобилстващ от фолиева киселина спанак помагат за повдигането му.
 
10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи

Анкетата показва, че 70% от служителите се чувстват по-добре, когато залагат на здравословни храни. 35% от участниците в допитването споделят, че са забелязали зависимост между консумацията на богати на захар продукти и потиснатото настроение.
 
Над 50% от анкетираните признават, че когато са прекалили с храна или са хапнали нездравословни продукти, няколко часа по-късно имат усещането, че са им „потънали гемиите”. От друга страна една четвърт от служителите са твърдо убедени, че половин час след като са яли плодове като череши, ягоди, малини, боровинки, се чувстват по-щастливи, отколкото след хапването на парче шоколад.

Въпреки ясното съзнание за ефекта от нездравословните храни върху настроението, 40% от работещите хора продължават за залъгват глада си с бисквити или шоколад.
БТА