Учени от Япония обясняват защо е полезно хората да се взират в собствените си лица - в огледалото или на снимка. Причината е, че това занимание подобрява настроението и повдига самочувствието, пише сп. "Cerebral Cortex".

10 неща, от които трябва да се откажем, за да бъдем щастливи

Авторите на проучването от университета на Осака са установили, че докато се взира продължително в лицето си, човек активно секретира допамин, известен като хормон на щастието и удоволствието.

В хода на експеримента изследователите показали на участниците в него различни снимки. Отначало те разглеждали фотографии на хора, които много приличали на тях, и подсъзнателно виждали самите себе си. В процеса на изучаване на изображенията при изследваните лица била отчетена повишена активност в мозъчната зона, която контролира отделянето на допамин.

Усмивката е заразна: 50 знаменитости, които ще ви накарат да се усмихнете (СНИМКИ)

След това специалистите показали на доброволците снимки на хора, които изглеждат различно от тях. Когато разглеждали лицата на непознати, при участниците се активирали зони в мозъка, свързани с обработването на нова информация.

"Установихме, че зоната, отговорна за отделянето на допамин е много по-активна дори когато човек подсъзнателно вижда лицето си в снимката на индивид, който прилича на него, отколкото когато разглежда непознати лица", обясняват изследователите.
БТА