/ ThinkStock/Getty Images
Слънце звук
98374
Слънце звук
  • Слънце звук
НАСА установи как звучи Слънцето. Американската космическа агенция разпространи аудио запис със звуци от естествената вибрация на най-близката до нас звезда. Според учените този запис ще им позволи да проучат редица сложни процеси, които се осъществяват вътре в Слънцето.

Американската космическа агенция, съвместно с европейската, са изследвали в продължение на 20 години всички вълни и изригвания на Слънцето, които предизвикват шум. След две десетилетия резултатът е събран в аудиозапис с продължителност от минута и половина.
НАСА показа Слънцето, сияещо с необичайна светлина (ВИДЕО)

Звукът е средно до нискочестотен, защото улавя естествените вибрации на звездата, обясни физикът от НАСА Алекс Йънг. Според него една от малкото възможности човечеството да изследва Слънцето е именно посредством звук:

"Нямаме конкретни начини да погледнем вътре в Слънцето. Нямаме микроскоп, с който да изследваме в детайли повърхността му. Използвайки вибрациите му, можем да разберем много повече неща за него", каза Йънг.

Магнитното поле на Слънцето може скоро да се "преобърне"

Въпросните вибрации ще позволят на учените да проучат редица сложни процеси вътре в Слънцето - от слънчеви изгаряния до коронарни масови изхвърляния.

Звуците на Слънцето са изложени за посетителите на център на агенцията в Грийнбелт, Мериленд. Посредством специална арт инсталация, наречена "Солариум", желаещите могат да се транспортират виртуално в центъра на Слънчевата система.

И още по темата:

Дракон, демон или зъл дух – древни обяснения на слънчевите затъмнения

Всички звезди са родени по двойки, а Слънцето е имало близнак

Кога човекът ще може да стигне до най-близките до Слънцето звезди?

Ще помръкне ли Слънцето?

Осем любопитни факта за Слънцето

Откриха годишни времена на Слънцето

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук