Защо е толкова трудно да се преборим с биреното шкембенце?
Защо е толкова трудно да се преборим с биреното шкембенце? / ThinkStock/Getty Images
Затлъстялото шкембенце е изключително упорито за преборване. И макар често да е наричано с шеговити имена - например "бирено" при мъжете, натрупването на мазнини в коремната област е най-опасното.

Разкриха кои диети са по-безвредни и ефикасни

Защо ни е толкова трудно да се преборим с него? Отговорът на британски специалисти, цитирани от в. "Дейли стар" е, че вероятно допускаме някои съществени грешки.

Преди и след: 14 звезди, които отслабнаха драстично (СНИМКИ)

Според д-р Люк Джеймс от Бупа Великобритания, най-честите грешки в борбата срещу опасното и упорито затлъстяло шкембенце са:

Прекалена консумация на захар

Учени предупреждават, че консумацията на захар може да предизвика агресивна форма на рак
ThinkStock/Getty Images

Плодовете и зеленчуците без съмнение са полезни за здравето, но понякога могат да доведат до натрупване на излишно тегло заради високото съдържание на естествени захари в тях.

Пет признака, че консумирате твърде много захар (ВИДЕО)

Освен това често в нискомаслените продукти се съдържат повишени количества добавена захар, така че е препоръчително да четем внимателно етикетите на храните.

"Уверете се, че не включвате в менюто си изобилие от добавена захар и че съблюдавате размерите на порциите", съветва д-р Джеймс.

Прекомерен стрес

Когато човек е под напрежение, се отделя стресовият хормон кортизол, който може да доведе до натрупването на повече мазнини в коремната област. Поради тази причина експертите препоръчват да отделяме време за разпускане през деня, например 10 минути йога или медитация.

Недоспиване
 

Недоспиването не само се отразява зле на здравето, но също така променя характера ни
ThinkStock/Getty Images

Липсата на достатъчно сън - между седем и девет часа през нощта, може да повлияе негативно върху отслабването. Причината е, че в резултат на недоспиване се повишават нивата на хормоните на глада и намаляват тези на хормоните, които ни карат да се чувстваме сити.

Недостатъчна консумация на протеини

Протеините осигуряват по-продължително усещане за ситост и са отлични съюзници в борбата срещу излишното тегло. Те допринасят за изграждането на мускулни тъкани. Известно е, че колкото повече мускули имаме, толкова по-лесно изгаряме мазнините.

Неправилни тренировки

Фокусирането само върху коремната област няма да ни осигури осанката на мечтите. Експертите препоръчват на желаещите да отслабнат да насочат вниманието си към цялото тяло.

Прекомерни тренировки

Прекаляването с тренировките може повече да навреди, отколкото да помогне за отслабване.

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

фитнес тренировки
ThinkStock/Getty Images

"Човешкото тяло се нуждае от здравословен баланс между тренировка и почивка. Прекаляването с упражнения пречи на тялото да се отърве от излишните мазнини. Тренировките без почивка оказват влияние върху стресовия хормон кортизол и съответно до натрупване на повече мазнини в коремната област", обяснява д-р Джеймс.

Ударна диета

Здравословното хранене и промените в начина на живот са препоръчителни за хората, които искат да отслабнат. Ударните диети обаче не са най-добрият съюзник.

Вижте защо ударните диети не осигуряват дългосрочно отслабване

"Приемът на твърде малко калории по-скоро вреди, отколкото помага. Ако ограничим драстично калорийния прием, тялото влиза в режим на гладуване. В резултат на това се забавя метаболизмът и отслабването става по-трудно", допълва експертът.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook
БТА