Помпей
Помпей / iStock/Getty Images
Десетилетия след като е преживял бомбардировки и щети от земетресение, музеят на Помпей се преражда, за да покаже изящни находки от разкопките на древния римски град, съобщават световните агенции.

Официални представители на археологическия парк, обхващащ руините на града, унищожен през 79 г. след Христа от изригването на Везувий, откриха музея в понеделник.

Известен като Антиквариум, музеят осигурява на Помпей постоянно изложбено пространство.

Посетителите могат да видят участъци от стени със стенописи от разкопаните вили на града, надписи на обществени постройки, открити от археолозите, предмети от бита, вариращи от сребърни лъжици до бронзово приспособление за затопляне на храна, артикули, свързани със всекидневния живот, потушен от вулканичното изригване.

Отворен за първи път около 1873 г., Антиквариумът е повреден от бомбардировки по време на Втората световна война и отново през 1980 г., когато смъртоносно земетресение разтърсва района на Неапол. След земетресението музеят е затворен. През 2016 г. е отворен отново през 2016 г. като място за временни изложби.

Експозиците в Антиквариум документират и историята на Помпей като селище няколко века преди да се превърне в процъфтяващ римски град.

Заради ограниченията за пътуване в Италия във времето на коронавирусната пандемия, засега музея могат да видят само посетители от регион Кампания, който включва района на Неапол и руините на Помпей.

Помпей е една от водещите туристически атракции в Италия и когато масовият туризъм в крайна сметка се възобнови, входните билети за руините ще включват и посещение на Антиквариума.

Повторното отваряне на музея след толкова много десетилетия е "знак за голяма надежда в много труден момент", казва дългогодишният директор на Помпей Масимо Осана, визирайки жестокия удар, който ограниченията за пътуване нанасят на туризма - един от основните източници на приходи на Италия.

В последната стая на музея са изложени затрогващи отливки, направени от останките на някои от жителите на Помпей, които са се опитали да избягат, но са загинали от взривовете от вулканични газове и дъжда от вулканични камъни, изхвърлени от Везувий.

Големи участъци от Помпей все още предстои да бъдат разкопани. Докато туризмът на практика е в застой по времето на пандемията, археолозите продължават да работят. Само преди месец Масимо Осана оповести откриването на древно "заведение за бързо хранене".
БТА