/ Gulliver/Getty Images
Забравете бягащото колело за мишки. Ако домашният ви гризач страда от безсъние, това, от което наистина се нуждае, е хамак. Ново изследване показва, че мишките, подобно на човека, заспиват по-бързо, ако ги полюлеят леко, съобщава "Сайънс дейли".

ThinkStock/Getty Images

След като учени от университета на Женева, Швейцария, установиха, че люлеенето подобрява съня и паметта на хората, техни колеги от университета на Лозана са проучили как стои въпросът с приспивното люшкане при мишки.
 
Лекото люлеене помага не само на малките деца, но и на възрастните хора да заспиват по-бързо и да спят по-дълбоко. Учените отдавна допускат, че човешката вестибуларна система играе роля, но не разполагат с убедителни доказателства за това.
 
За целите на новото изследване учените са поставили клетки с мишки върху люлеещи се платформи, наблюдавали са мозъчната активност на гризачите и са отчели качеството на съня им.

ThinkStock/Getty Images

 
Специалистите са установили, че както при хората, така и при мишките, люлеенето ускорява заспиването и увеличава времетраенето на съня. При животните обаче приспивното люшкане не оказва влияние върху дълбочината на съня.
 
Учените не са изследвали как люлеенето влияе върху паметта на мишките, докато благоприятният му ефект върху човешката е установен в предишното проучване.
 
За сметка на това специалистите са открили, че мишките харесват да бъдат люшкани четири пъти по-бързо от човека. Тази разлика вероятно се дължи на факта, че женските гризачи разнасят бебета си наоколо в уста, което оказва приспиващ ефект.

ThinkStock/Getty Images

 
Учените отбелязват, че е прекалено рано на базата на тези изследвания да се говори за споделени еволюционни механизми.
 
Специалистите са установили също, че мишки с липсващ ключов елемент от вестибуларната система изобщо не се влияят от приспивното люлеене - потвърждение за централната й роля в този ефект.
 
БТА