/ iStock/Getty Images
Пет вида взаимоотношения съществуват между котките и собствениците им, сочат данните от изследване на учени от университета в британския град Линкълн, цитирани от електронното издание Phys.org.

Според разбиранията на хората те могат да бъдат определени като отворена връзка, привързаност от разстояние, обичайни взаимоотношения, взаимна зависимост и приятелство.

При отворената връзка емоционалната обвързаност между котката и собственика й не е много силна. При втория и третия вид взаимоотношения стопанинът и домашният му питомец не са много близки, но пък животното приема по различен начин външни хора.

Когато става въпрос за взаимна зависимост и за приятелство, емоционалната връзка собственик - котка е доста силна. В тези случаи отношението на котката към външни хора зависи от необходимостта й да остане близо до стопанина си, сочат данните от проучването.

котка
iStock/Getty Images

В изследването на британските учени са участвали почти 4000 собственици на котки. Те са отговорили на серия от въпроси, свързани със собственото им поведение и с това на домашните им любимци.

15 сладки котета, които ще ви разсмеят и умилят (СНИМКИ)

Учените също така са публикували на сайта на университета анкета, за да могат стопаните на котки сами да определят какъв вид са отношенията им.

котка
iStock/Getty Images

"Котките създават близки емоционални отношения с хората, но малко се знае за това. Като всички сложни социални взаимоотношения и тези собственик - котка са резултат на динамиката между двата индивида и на особеностите в характерите им", казва професор Даниел Милс, който изследва поведението на животните в университета в Линкълн.
БТА