Ако имате котка вкъщи, вероятно ви се е случвало да получавате облизване за „благодаря“. Въпреки че това се случва рядко. Обикновено кучетата проявяват подобно поведение и всички сме свикнали с техните влажни и меки „целувки“. От друга страна котешките целувки се усещат груби, а езикът им сякаш е направен от шкурка. Какви са причините котките да имат грапав език? Те са много специални и крият своите тайни, които правят котките дори още по-невероятни, отколкото си мислите. Вижте в канала "Zoo Box" във vbox7.

Езикът на котката е груб, защото вкусовите му рецептори са направени от кератин

Известно е, че котките обичат да се грижат за външниня си вид. За да се поддържат чисти и спретнати те използват грапавите си езици. Ако се вгледате отблизо, ще забележите, че езикът на котката е покрит с миниатюрна „четина„. Тя обаче е по-сложна, отколкото изглежда на пръв поглед. Тези образувания са наричат нишковидни вкусови рецептори и за разлика от нашите, те са направени от кератин.

Кератинът е материал, който ние хората също имаме в телата си. Всъщност от него са направени ноктите ни. Точно както нашите нокти, вкусовите рецептори на котките са едновременно гъвкави и твърди. Те също така са оформени като куки или бодли. Ето защо, когато котката оближе ръката ви, се усеща грубостта на езика ѝ.

котка
iStock/Getty Images

Езикът е проектиран да им осигури безупречна техника за поддържане

Неотдавнашно проучване установява, че котешките нишковидни вкусови пъпки по езикът имат и друго интересно свойство, освен че са извити като куки: те всъщност са кухи. Това може да ви се стори странно в началото. Но е факт, че помага на езика да събира слюнка от устата им, за да я разпространява през котешката козина, когато се почистват.

За да разберете по-добре как работи това, представете си, че котешкия език е някакъв вид умен гребен или четка. Напълнените със слюнка вкусови пъпки могат да проникнат и в двата слоя от козината на животното, като разплитат възли, премахват паразити и паднали косми. На всичкото отгоре те също са пълни със слюнка, която се разпространява равномерно. Не е чудно защо козината на котките винаги изглежда толкова копринено и няма мирис!

Пухкави, сладки и смешни: Котките винаги могат да те изненадат (СНИМКИ)

Котките се ближат, за да се охлаждат

Като се има предвид, че средностатистическата котка може да прекарва до 24% от времето си, „разресвайки“ козината си,  учените основателно се питат дали това поведение е отговор и на други нужди на котката освен хигиената ѝ.

Правейки топлинни снимки на котки, учените откриват, че голямото количество слюнка, което те разпространяват върху козината си, докато се грижат за себе си, всъщност им помага да балансират температурата си, за да се охладят.

15 сладки котета, които ще ви разсмеят и умилят (СНИМКИ)

Учените правят опити да възпроизведат дизайна на котешкия език, за да направят „умни четки“

Изследователи са изследвали езиците на 6 различни вида котки, търсейки вдъхновение. Констатациите им във всеки случай били много сходни. Лъвският език работи точно като този на малко домашно коте. Такъв шедьовър на инженерството не може да остане незабелязан от изследователи и учени, които веднага се замислят да проектират 3D четка с някои от удивителните функционалности, които котешкият език има.

Четката, получена в резултат на тези открития, се нарича TIGR (което е съкращение от подстригване, вдъхновено от езика) и има за цел изкуствено да възпроизведе гореспоменатите котешки вкусови пъпки. Инженерите зад този дизайн се надяват да го използват, за да прилагат лекове и лосиони директно върху кожата на котките, като пазят козината им без възли и дори премахват потенциалните алергени. А за хората, които обичат своите космати приятели, но не и падащите им косми, TIGR може да им помогне без проблем да ги премахнат от дивана и други тъкани.