Лятото е чудесно време да кажем не на цигарите
Лятото е чудесно време да кажем не на цигарите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Лятото е чудесно време да кажем "не" на цигарите
55119
Лятото е чудесно време да кажем "не" на цигарите
  • Лятото е чудесно време да кажем "не" на цигарите

Лятото е изключително подходящ сезон за отказване на цигарите, заяви за Дарик д-р София Ангелова. Тя бе категорична, че сезонът е много богат на плодове и зеленчуци, които осигуряват антиоксиданти и витамин С в тялото на пушачите, а това е изключително важно за изчистването на организма им от никотина.

Практиката от страните, в които тоталната забрана за пушене на закрито е въведена преди години, сочи, че употребата на тютюн е намаляла с 8%. Дори и да не искат да откажат цигарите, заклетите пушачи ги намаляват средно с по три на ден заради неудобствата, предизвикани от забраната.

За отказване на цигарите има различни методи, но най-важното е да има категорично решение за тази стъпка, смята д-р София Ангелова. Тя бе категорична, че всички сезони са подходящи, но лятото има предимства.

"Първо, много е горещо, а когато е много горещо и от една страна, слънцето изгаря организма, естествено, потребността да изгаряш от цигара организма е по-малка. От друга страна, през лятото има много голямо богатство на плодове и зеленчуци, т.е. източник на антиоксиданти, от каквито пушачите имат нужда. Известно е, че всяка цигара унищожава 40 мг витамин С - основният антиоксидант. Ето, именно през лятото могат да наваксат липсата на антиоксиданти", каза специалистът.

Д-р Ангелова бе категорична, че ефектът от напълняването при отказа от тютюн може да бъде избегнат при спазване на диета, предписана от специалист. Тя включва разнообразни храни, най-вече плодове, зеленчуци и овесени продукти, както и разбира се - спорт.