Учените са стрили люспите от 300 ядки на авокадо и са получили от тях олио и восък. Оказало, че олиото съдържа 116 съединения, а восъкът - 16. Повечето от тях не са характерни за самата семка.
Учените са стрили люспите от 300 ядки на авокадо и са получили от тях олио и восък. Оказало, че олиото съдържа 116 съединения, а восъкът - 16. Повечето от тях не са характерни за самата семка. / ThinkStock/Getty Images
Люспата на ядката на авокадото, която обикновено изхвърляме, съдържа ценни съединения, които предпазват от рак и натрупване на мазнини по кръвоносните съдове и могат да се използват за лечение на тежки болести, съобщи сайтът PhysOrg.

Авокадо и още 7 храни и напитки за регулиране на кръвната захар

"Може да се окаже, че люспите на ядката, смятана досега за отпадъчен продукт, е истинско съкровище заради медицинските съединения в нея, които могат да служат за лечение на рак, сърдечносъдови и други болести“, каза Дебашиш Бандиопадиай от екипа на университета на Тексас. „Резултатите ни показват също, че люспите са потенциален източник на химикали за пластмаса и други промишлени продукти".

9 мита за здравословното хранене

Учените са стрили люспите от 300 ядки на авокадо и са получили от тях олио и восък. Лабораторните експерименти са показали, че олиото съдържа 116 съединения, а восъкът - 16. Повечето от тях не са характерни за самата семка.

Сред ключовите съединения са хептакозан, който пречи на развитието на туморите, додеканолова киселина, която увеличава "добрия" холестерол, доконазол, който се използва в антивирусните лекарства. 

Още здравословно хранене:

Десет храни с магически сили

Пет лечебни храни за здрав стомах


Вижте кои са най-здравословните съчетания на храни

Четири неща, които да избягвате на празен стомах

Галеното дете на диетолозите и злият демон на хирурзите
ThinkStock/Getty Images