Къде има повече бактерии – в кучешката козина или в мъжката брада?

/ iStock/Getty Images
Швейцарски екип установи, че в мъжката брада се съдържат повече бактерии, отколкото в козината на кучето, съобщи изданието "Юропиън рейдиолоджи".

В дамската чанта има повече бактерии, отколкото по тоалетната дъска

Професор Андреас Гуцайт и неговите колеги от медицинския център Хирсланден са си поставили задачата да установят хигиенично ли е използването на скенери, предназначени за хора, за изследване на домашни любимци, най-често кучета.

Подобна практика смущава много пациенти, тъй като се притесняват да не се заразят в томографа, където преди това е било преглеждано животно.

Вижте в снимки най-сексапилните и най-непривлекателните мъже с бради

Екипът на проф. Гуцайт е направил подробни изследвания на микробиота на човека и кучето. Специалистите анализирали проби от козината на 30 кучета от различни породи. И ги сравнили с тези от брадите и устите на 18 мъже.

Учените също анализирали количеството на микроби в томографи, където се преглеждат и кучета, и в такива, през които преминават само хора.

Мъжката брада е не просто секси, полезна е и за здравето

Резултатите показаха, че при всички мъже бактериалното натоварване е по-голямо, отколкото при животните. В мъжката брада са открити по-големи количества опасни за здравето бактерии. Такива патогени са намерени при 7 от 18 мъже и само при 4 от 30 кучета.

В устите на мъжете са открити повече микроби, отколкото в тези на кучетата, но с по-малка разлика. В "кучешките" скенери са намерени значително по-малки натрупвания на бактерии, отколкото в използваните само от хора магнитно-резонансни уреди.

куче
iStock/Getty Images

Четете също:

Пробив: Откриха бактерии, хранещи се с петрол

Бактериите могат да преминат хиляди километри във въздуха


Изненада: За котките не е полезно да излизат навън

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА