/ ThinkStock/Getty Images
Гледайте котките си у дома - това е съветът на биолози от САЩ, които установиха, че за писаните, които скитат навън, рискът от зараза с различни паразити е близо три пъти по-висок, отколкото за тези, които не излизат, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Байолъджи летърс".

Изследването е първото по рода си, в което се изчислява рискът, свързан с излизането на домашните котки навън, отбелязва ръководителката му Кейли Чалковски от университета на Обърн, Алабама.

Как изглежда светът през очите на някои животни? (СНИМКИ)

"Установихме, че за котките, на които е позволено да скитосват навън, рискът от зараза е 2,77 пъти по-висок, отколкото за тези, които си стоят у дома", казва Чалковски. За целите на проучването специалистите са комбинирали данните от 21 изследвания, посветени на заразите при домашни котки и осъществени в 16 страни по света.

Освен на самите котки, скитането навън може да навреди на здравето и на техните стопани. Изследователите са анализирали 19 патогена (паразити, вируси, бактерии и други), повече от които могат да бъдат предадени и на човека. Сред тях са причинителите на токсоплазмоза (Toxoplasma gondii) и токсокароза (Toxocara cati).

Котките могат да ни заразят с шизофрения

Екипът е проучил също дали този "външен ефект" варира според географските ширини, обитавани от изследваните котки (Канада, Испания, Германия, Швейцария, Бразилия, Румъния, Кипър...)

Изненадващо учените са установили, че рискът от зараза е по-висок за котките, обитаващи по-високите географски ширини, отколкото тези в тропиците, където има повече патогени. "На което и място по света да живеят, е препоръчително хората да не пускат котките си навън, за да предпазят както тях, така и самите себе си от заразни болести", казва в заключение Кейли Чалковски.

Американец нае апартамент за котките на дъщеря си

По света има 500 милиона домашни котки, 90 милиона от които обитават САЩ, а 13 милиона - Франция.

Още за пухкавите любимци:

Паркът „Мяу“ - „ол инклузив“ и съоръжения за игра за бездомни котки (ВИДЕО)


Разбиха един от най-популярните митове за котките

Откриха защо котките по цял ден се занимават с тоалета си

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА