Каква е тайната за дълъг живот? Добри гени, добра храна, чист въздух, добро географско разположение или повече време прекарано със семейството и приятелите? Тайната на дълголетието е скрита в начина, по който живеем, пише каналът "OMG Facts" във vbox7. Ето и местата, където са открили тайната на дълголетието:

Хонконг

Въпреки че е един от най-гъсто населените и замърсени райони на Китай, средната продължителност на живот в Хонконг е 83 години. Възрастните хора в този район обръщат специално внимание на ежедневните упражнения по бойни изкуства, като тай чи, който подобрява сърдечно-съдовата система. Придържат се към балансирана диета от задушени зеленчуци, ориз и изобилие от хидратация с много лечебни билкови чайове. В Хонконг има и отлично здравеопазване.

Исландия

Средната продължителност на живот е 83,1 години. Исландците са едни от най-щастливите хора на планетата, а затова спомагат ниските нива на престъпност и стрес сред населението. Исландия е третата най-здрава държава в света, а затова има принос простичката диета на местните - пресни морски дарове, сезонни органични продукти и месо и мляко от крави, хранени с трева. Рецептата за дълголетие се допълва от голямото количество горещи извори, за които се смята, че имат лечебни свойства.

Сан Марино

Сан Марино е една от 30-те най-богати държави в света, що се отнася до доходите на глава от населението. Сред местните липсва финансова несигурност, а безработицата е на ниски нива. Средната продължителност на живот е 83,1 години, за която помагат и чистият планински въздух, красивата природа и средиземноморската диета -  ръчно изработени тестени изделия, местни продукти, прясна риба и от време на време месо. Земеделието е основен икономически сектор в страната - много ферми произвеждат царевица, пшеница, грозде и маслини.

Макао

Процъфтяващата казино индустрия в района прави Макао изключително богат. Финансовата сигурност позволява на местните да избегнат стреса и да си позволят здравословен начин на живот, чиято средна продължителност е 84,6 години. В Макао са дълбоко вкоренени семейните отношения. Старейшините са уважавани и обгрижвани, което спомага да се поддържат хората по-здрави и щастливи през златните им години. Основната задача на възрастните хора в Макао е да се грижат за отглеждането на внуците си.

Сингапур

Продължителността на живота се е увеличила заедно с нарастващия икономически просперитет, като средната продължителност е 85,2 години. Възрастните хора се ценят като лидери на техните семейства и общности, което им помага да се чувстват необходими и ценни. В Сингапур има отлично здравеопазване, което се фокусира върху терапевтични и превантивни грижи, които допринасят за по-дълъг и здравословен живот.

Япония

Средната продължителност на живота в Япония е 85,3 години. Местните имат много здравословни ежедневни навици, като градинарство, отглеждане на лечебни билки и прекарване на време в социални среди. Диетата им е основана върху здравословни храни като сладки картофи и тофу, а консумацията на месо е ограничена. Остров Окинава е определен като мястото с най-много столетници в света и най-много жени, достигнали до тази възраст. Внушителните 740 от 1,3 милиона души са на възраст над 100 години и 90% от тях са жени.

Монако

Монако е втората най-малка държава в света, но има най-високата продължителност на живота – 89,4 години. Подобно на Италия, Гърция и Испания, хората тук се придържат към  средиземноморската диета. Местните са религиозни, обръщат специално внимание на семейството и прекарват много време в отдих на открито - вероятно на яхти в Монте Карло.