Придвижването с колело из града и извън него е сред препоръчваните спортове за дълголетие
Придвижването с колело из града и извън него е сред препоръчваните спортове за дълголетие / iStock/Getty Images
Ползите от физическите упражнения са очевидни, но ползите, свързани със специфични спортове, са недостатъчно проучени. Изследване, публикувано в British Journal of Sports Medicine, се стреми да запълни тази празнина, посочвайки четири вида спорт, които намаляват риска от смърт.

За своите констатации, изследователите са анализирали данни за 80 306 души. От тях установяват, че се наблюдава значително намаляване на риска от смърт при занимания с колоездене, плуване, спортове с ракета (бадминтон, тенис и др.) и аеробика, изтъква "Експрес".

Наблюдава се значително намаляване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания при занимания с плуване, игри с ракета и аеробика, но няма категорични данни за същото за колоездене, бягане и футбол.

Тези открития показват, че участието в специфични спортове може да има значителни ползи за общественото здраве.

Хората, спортуващи редовно, са с по-малък риск от развитие на много хронични болести, като сърдечни заболявания, диабет тип 2, инсулт и някои видове рак.

Изследванията показват, че физическата активност може също така да повиши самочувствието, настроението, качеството на съня и енергията, както и да намали риска от стрес, депресия, деменция и болест на Алцхаймер.

„За да останат здрави, възрастните трябва да се опитват да бъдат активни всеки ден и да се стремят да постигнат поне 150 минути физическа активност в продължение на една седмица чрез различни дейности“, съветва NHS.

И добавя, че най-лесният начин за здравословно раздвижване е да се остави колата в гаража, за да се наблегне на ходене пеша или колоездене в ежедневието.

Превод и редакция: DarikNews